zaol.hu / Péter B. Árpád | 2021.02.24. 10:00
Ha jön az enyhítés, a belföldi turizmus gyorsan talpra áll
A nyitás után szinte azonnal megkezdődhet a belföldi turizmus felépülése a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) prognózisa szerint.

Könnyid László vezérigazgató-helyettes úgy véli, a korlátozások feloldását követően a tavalyihoz hasonló, sikeres nyár előtt áll az ágazat. A jelen azonban még a piaci szereplők támogatásáról, a munkahelyek megőrzéséről szól. A zalai kötődésű szakember arról beszélt, hogy amikor eljön az a pont, amelynél járványügyi szempontból lazításokat lehet bevezetni, akkor a belföldi turizmus hozza majd a tavalyi teljesítményét, és nagyon rövid időn belül képes lesz regenerálódni.

– A tavalyi nyár három hónapja alatt több mint 11 millió vendégéjszakát teljesítettek itthon a belföldi turisták, éves összesítésben pedig az elmúlt évi adat a válság előtti csúcsév 80 százalékát mutatta ebben a tekintetben – mondta Könnyid László. – Ez kiváló eredmény, hisz tudjuk: 2020 a turizmus legszörnyűbb éve volt.

Az MTÜ várakozásai szerint az előttünk álló nyári időszak hasonlóan sikeres lesz, és amint a lazítások lehetővé teszik, megkezdődik a felépülés. Ha pedig ez a tendencia folytatódik az esztendő utolsó negyedében is, akkor az év egészére vetítve a belföldi vendégéjszaka-számok magasabbak lesznek idén, mint 2020-ban voltak.

A külföldi piac visszatérése viszont lassabb folyamat, hiszen még nem látható, kik és milyen szabályok szerint utazhatnak, azt pedig pláne nem tudni, hogy mikortól. A nemzetközi turizmus esetében tehát óvatosabbak a remények, folytatta Könnyid László, hiszen az EU tagállamai még egymással is egyezkedni fognak.

A statisztika szerint az egy évvel korábbi 43 millió vendégéjszaka után 2020-ban 23 milliót teljesített hazánk, a legsikeresebb települések listáján Budapest után a fürdővárosok találhatók, ahogyan a korábbi esztendőkben is.

– Ahhoz, hogy Magyarország a versenytársakhoz képest hamarabb állítsa vissza a turizmusát, két dolog feltétlenül szükséges – szögezte le a vezérigazgató-helyettes. – Egyrészt a fejlesztések, amikkel nem álltunk le a válság idején, sőt, nagyobb fordulatra kapcsoltunk. A megújult turisztikai árualap hazánk versenyképességét növeli, s mi a támogatásainkkal erre törekszünk. A másik tényező a marketing és a promóció, ezért átfogó kampánytevékenységgel készülünk kül- és belföldön is.

A szakember emlékeztetett: a tavalyi három nyári hónap belföldi teljesítménye minden idők rekordja volt, s egyenletes területi megoszlást mutatott. A vendégéjszakák 40 százalékát elvitte a Balaton, a fennmaradó 60 százalékon viszont a Mátra-Bükk, Debrecen, Pécs-Villány és Szeged térsége szinte egyenlő mértékben osztozott, ami azt mutatja, hogy a magyarok elkezdték (újra) felfedezni azokat a turisztikailag meghatározó és fontos helyszíneket, amelyeket korábban kevésbé látogattak. Az MTÜ azzal számol, ez a trend 2021- ben is folytatódik.

Könnyid László úgy vélte, a magánszálláshelyekre is sikeres év várhat a nyitás után.

14 ezer szolgáltató 42 milliárd forintból megújul, a fejlesztések tavaszra készülnek el – fűzte tovább a gondolatot Könnyid László. – Ezzel pedig komoly lehetőség nyílik a kis családi vállalkozások előtt, olyan, amire korábban nem volt példa, hisz a turizmus sikeres, meghatározó szereplői lehetnek. Már a tavalyi számok is azt mutatták, hogy erősödik a szektor: a szállodák után a magánszálláshelyek voltak a legnépszerűbbek.

Az ágazat szereplőinek túlélését és a nyitásra való felkészülését az új gazdasági akciótervben szereplő 10 millió forintos kamatmentes gyorskölcsön is segíti, amit a legsérülékenyebb kis- és középvállalkozások igényelhetnek. A program három év türelmi időt hagy a törlesztésre, vagyis akkor kell visszafizetni, amikor már az ágazat vélhetően helyreáll, mondta nemrégiben Varga Mihály pénzügyminiszter.

A tárcavezető emlékeztetett, a turizmus és a vendéglátás szereplőit tavaly tavasszal több százmilliárd forinttal segítették, hogy felújíthassák épületeiket, a második hullámban pedig a munkahelyek megtartását az 50 százalékos bértámogatás és a járulékok csökkentése, egyes esetekben elengedése is szolgálta. Ez pedig a várt indulás szempontjából is fontos, hiszen – mint ahogy több szállodai és vendéglátós vállalkozó is megfogalmazta – a jól képzett, rutinos személyzet érték és versenyelőnyt jelenthet, emellett biztosítja a rugalmas és gyors újrakezdést is.

Forrás: zaol.hu
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva