sonline.hu/Góz Lilla | 2020.07.04. 10:00
Idén is mentőövet dobnak a strandolóknak
A balatonakarattyai Honvéd Üdülő strandjának összes vízibiciklijét mentőgyűrűvel szerelték fel, a strandlépcsők mellett információs táblákat helyeztek ki, amelyek a fürdőzőket tudatos vízhasználatra ösztönzik, ezzel segítik elő a balesetek megelőzését.

A semmit nem lehet odadobni” kampány keretében mentőeszközzel felszerelt vízibiciklikre pedig olyan matricákat tettek, amelyek tájékoztatnak a strandeszköz rendeltetésszerű használatáról, valamint arról, hogy miként kell cselekedni első- és másodfokú viharjelzés esetén.
A Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központja az elsők között volt, aki csatlakozott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának kampányához, melynek célja, hogy minden magyarországi strandon üzemeltetett vízibiciklire kerüljön valamilyen mentőeszköz, például mentőgyűrű.

– A Magyar Honvédség mindenki számára jó példával jár elől a vízi balesetek megelőzését illetően, az elsők között voltak, akik felszerelték a vízibicikliket mentőgyűrűvel, most pedig a Mentőöv Programhoz csatlakozva ismét egy nagy lépést tettek a biztonságos fürdőzés megteremtéséért – mondta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

A Magyar Honvédség képviseletében Piros Ottó ezredes, a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ parancsnoka kiemelte a biztonságérzet fontosságát, melyet az üdülő partszakaszán folyamatosan járőröző vízimentők nyújtanak a fürdőző vendégeknek.

Három éve óv a Mentőöv Program

A 2017. nyarán történt vízi balesetek kiemelkedően magas száma indokolta a Mentőöv program indulását. A balesetek okai mögött gyakran az információhiány, vagy az emberi felelőtlenség állt, ezt felismerve a szakemberek úgy gondolták, hogy a hatékony megelőzésben a különböző kommunikációs eszközök komoly szerepet játszhatnak. Ezen kommunikációs eszközök fejlesztésére, kidolgozására és megvalósítására vállalkozott a MENTŐÖV munkacsoport.

A Balaton Fejlesztési Tanács és az Innovációs és Technológiai Fejlesztési Minisztérium támogatásával létrejött MENTŐÖV PROGRAM egy egységes, egymásra épülő, vízbiztonságot és közbiztonságot elősegítő tájékoztatási rendszer. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság által megálmodott prevenciós program célja, a biztonságos vízhasználathoz szükséges információk megismertetése és tudatosítása, hosszabb távon a balatoni vízi balesetek számának csökkentése, megelőzése, valamint az emberek tudatos, felelős vízhasználatra ösztönözése.

Ezen kívül a program keretében elkezdődött egy egységes, könnyen értelmezhető, helymeghatározást lehetővé tevő rendszer kiépítése is. Mindezek mellett a program részeként tavaly és tavalyelőtt a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata számos prevenciós előadást tartott, melyek szintén a helyes fürdőzési szabályokra és a vizek veszélyeire hívják fel a strandolók figyelmét.

Forrás: sonline.hu/Góz Lilla

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva