Ünnepi és üdítő – a Komáromi Kisleány nevet viseli az idei országtorta
A komáromi cukrász, Sztaracsek Ádám alkotása, a Komáromi Kisleány lett Magyarország tortája. A versenyt Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Idén 29 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre. A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdette ki a győztest, mely idén a Komáromi Kisleány, Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászának alkotása.
A nyertes torta mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse. A dió, a méz, a fahéj és a gyömbér ízei a családi ünnepek asztalának édességeit idézik, melyek tökéletesen harmonizálnak a körte, a csokoládé és a vaníliás krém üdítő frissességével.
A Komáromi Kisleánnyal az alkotó szűkebb hazájára, Komárom városára hívja fel a figyelmet, bízva abban, hogy a népdalbéli kislányról elnevezett torta a város egyik büszkeségévé válik, és által viszi a hírét a Dunán.
Házias kedvenc – a cukormentes Három Kívánság
Az országtorta mellett idén is megválasztották Magyarország Cukormentes Tortáját,az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által közösen meghirdetett versenyen. Ez fővárosi Nándori László cukrászmester Három Kívánság nevű, hozzáadott cukor nélküli édessége lett.
A kreáció házias jellegű alkotás, mely a családok kedvenc habos tortája lehet. Három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy, valamint a darabos túró, mely igazi magyar különlegességnek számít. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes “habfelhő” borítja.
Nándori László cukrászmester tortája szeletenként csupán 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánlják, aki ügyel arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyaszt. (forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete)
A tortákat augusztus 18-tól lehet megkóstolni országszerte több száz cukrászdában – mi most a Balaton környéki lelőhelyeket mutatjuk meg.
Komáromi Kisleány és Három Kívánság a Balatonnál
Komáromi Kisleány | Három Kívánság | ||
Fék Kávéház | Balatonakali, Pacsirta u. 1/A | × | × |
Amaretto fagyizó | Balatonalmádi, József A. út 1. | × | – |
Bergmann Cukrászda | Balatonfüred, Petőfi S. u. 64. | × | × |
Eleven Cukrászat | Balatonkenese, Óvoda út 10-12. | × | – |
Márton Cukrászda | Balatonlelle, Rákóczi út 241. | × | × |
Geleta Cukrászda | Balatonlelle, Rákóczi út 269. | × | × |
Pingvin Cukrászda | Balatonmáriafürdő, Vilma u. 12. | × | × |
Hévíz Caffee Rigolettó | Hévíz, Kölcsey F. u. 2. | × | × |
Sütibolt | Keszthely, Kócsag u. 1/A | × | × |
Korzó Café | Keszthely, Kossuth u. 7-9. | × | × |
Pálma Cukrászda | Keszthely, Vaszary Kolos 6/D | × | × |
Cafe Melba | Siófok, Fő u. 172. | × | × |
Szigligeti Vár Kávézó | Szigliget, Kisfaludy u. 26. | × | × |
Dolce Cukrászda | Tapolca, Csobánc u. 55. | × | × |
Borostyán Cukrászda | Tapolca, Vasút u. 1. | × | × |
Apátsági Rege Cukrászda | Tihany, Kossuth u. 22. | × | × |
Bányai cukrászda Kft. | Veszprém, Gyöngyvirág út 6. | × | – |
Schőnig cukrászda | Veszprém, Kiskőrösi út 18. | × | – |
Kokó Terasz | Veszprém, Kossuth L. u. 8. | × | × |
Kokó Cukrászda | Veszprém, Március 15 u. 3/1 | × | × |
Szilágyi cukrászda | Zalakaros, Petőfi út 45. | × | × |
Összeállította: Keszey Ágnes