Ma a balatonfüredi Hudák Szőlőbirtok és Borászat borásza, Hudák Mátyás hozta el Csopaki Olaszrizlingjét, amelyet leginkább halételekhez és fehér húsokhoz ajánlja. A babérlevéllel felturbózott petrezselymes csirkemellhez például tökéletesen passzol.
PETREZSELYMES CSIRKEMELL BABÉRLEVÉLLEL
HOZZÁVALÓK
A töltelékhez:
5 dkg zsemlemorzsa
7,5 dkg sajtkrém
1 csokor petrezselyemzöld
1 ek vaj
4 ek olaj
4 db csirkemellfilé
A mártáshoz:
1 ek vaj
1 fej hagyma
2 ek mustár
1,5 dl fehérbor
3 dl húsleves-alaplé
2 dl tejszín
3 db babérlevél
1/2 csokor petrezselyemzöld
só
őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS
A töltelékhez összedolgozzuk a zsemlemorzsát a sajtkrémmel, a finomra vágott petrezselyemmel, a vajjal és 1 ek olajjal. A megtisztított csirkemellekbe 1-1 kis zsebet vágunk hosszú pengéjű késsel, a nyílásba kanalazzuk a tölteléket, majd a rést fogpiszkálóval rögzítjük.
A megmaradt olajat felforrósítjuk, és a melleket megpirítjuk rajta a bőrös felükkel lefelé. Megfordítjuk, megpirítjuk a másik oldalukat is, majd lefedve 4-5 percig pároljuk.
Felforrósítjuk a vajat, és üvegesre sütjük rajta a finomra vágott hagymát. Hozzákeverjük a mustárt, a bort és az alaplevet. A mártásba tesszük az elősütött csirkemelleket, felforraljuk, majd lefedjük. 10–12 percig főzzük.
Hozzáadjuk a tejszínt és a babérlevelet, majd kis lángon az egészet további 5 percig forraljuk. Végül meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, és ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk.