viharjelzés: I. fokozat
14°
19°
DNY
3 km/h
2018.07.17. 09:00 Taroltak a balatoni borok a nagy versenyeken
Megosztom
A közelmúltben zajlott az ország két legjelentősebb borversenye a VinAgora, ami egy nemzetközi verseny, és az Országos Borverseny, ahol a borvidéki megmérettetéseken eredményes magyar borok vettek részt.

Ami ezeket a versenyeket a többitől megkülönbözteti, az a minták nagy száma, és az abszolút minőségi mérés, azaz itt a borvidékek, vagy országok legjobbjai versenyeznek egymással. Ezeken a versenyeken előfordulhat az is, ami egy kisebb eseményen elképzelhetetlen, hogy egy jó bor lecsúszik az éremtábláról. A Vinagora szabályzata szerint csak a borok 30 százaléka kaphat érmet, és ehhez alakítják a ponthatárokat. Az Országos Borversenyen is a 770 nevezett tételből csak 234 kapott érmet.

Több Balaton környéki borászat is kiemelkedően szerepelt ezeken a megmérettetéseken. A VinAgorán a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok a hatból két champion díjat is elhozott. 2017-es Lellei Irsai Olivér borával elhozta a fehér, csendes borok, száraz-félszáraz kategóriájában a díjat, és 2015-ös Brut Nature champagne pezsgőjével a pezsgők között nyert. Az Irsai Olivérrel a legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából kategória nagydíját hozta el az Országos Borversenyről.

A Természetes borkülönlegességek között a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2015-ös Badacsonyi Szürkebarátja kapta a champion díjat, és ezzel az eredménnyel kiérdemelte a VinCE Magazin a „borverseny felfedezettje” különdíját is.

A “VinAgora legjobb magyar fajtabora” kategóriában a Schieszl Borház Nagykút Olasz rizling 2017 bora az olasz rizlingek között lett a legjobb. Ez a borház balatoni és mátrai borokkal is foglalkozik, de a nyertes borhoz a szőlőt a csopaki dűlőkön szüretelték.

A VINOFED különdíjat, a bírálóbizottság által legegységesebb pontozással odaítélt aranyérem díját a badacsonyi Varga Pincészet Aranymetszés Friss Olasz rizling 2017 bora nyerte. Ez a bor az Országos Borversenyen a legjobb fehérbor címét nyerte el.

A verseny legjobb gyöngyözőbora az aszófői Fodorvin Családi Pincészet 2017-es Gyöngyike bora lett. A kis családi pincészet rendre jól szerepel a borversenyeken a fentebb említett VinAgoráról, két arany és két ezüstérmet is el tudott hozni a szoros mezőnyben.

– Mi főként reduktív technológiával dolgozunk, de vannak dűlőszelektált, fahordós érlelésű boraink is. Például a 2015-ös aszófői, az Öreghegy dűlőből származó olaszrizlingünk bekerült a TOP 100-as válogatásába, az ország öt legjobb olaszrizlingje közé. A „Gyöngyike” borunk, ami most ért el sikereket egy 2017-es kékfrankos rozé, szénsavassága miatt üdítő, friss, akár egy pezsgőt is helyettesíthet. Többféle stílusú rozé létezik. Mi a könnyed, üde, gyümölcsös stílust szeretjük, ilyen típusúakat készítünk. Ennek megfelelően gondosan választjuk meg a szüreti időpontot, gyorsan dolgozzuk fel a szőlőt, rövid ideig tartó héjonáztatást alkalmazunk – mondta el lapunknak Fodor Dorina a Fodorvin Családi Pincészet marketingvezetője.

A legjobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából díjat a somlói Tornai Pincészet Top Selection Aranyhegy Juhfark 2016 bora nyerte. Az Országos borversenyen az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. különdíját a Szászi Birtok Badacsonyi Rózsakő 2017 bora kapta.

 

Szöveg és borítókép: Sági Ági Képek: Fodorvin Családi Borászat

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva