likeBalaton.hu | 2024.07.03. 10:00
A nyári vitorlázás felkészítheti gyermekedet a szeptemberi iskolakezdésre is
A balatoni vitorlás táborok nem csak remek nyári programot jelentenek, de szakértők szerint kulcsfontosságú készségeket is fejlesztenek, amelyek az iskolában is hasznosak lehetnek.

A nyári hónapokban több ezer gyermeket iratnak be balatoni vitorlás táborokba. Idén azonban a szülőknek is ajánlják, hogy vegyenek részt egy ilyen tanfolyamon, hiszen egyre népszerűbbek a felnőtteknek szóló, játékos oktatási formák is. Sőt, ma már úgynevezett családi tanfolyamokat is tartanak, ahol a gyerekek és a szülők együtt sajátíthatják el a vitorlázás alapjait. Neves magyar vitorlázók és oktatók úgy vélik, hogy a vitorlás tanfolyamoknak számos haszna lehet az iskolában is, hiszen ez a sport fejleszti az alábbi készségeket:

  • Problémamegoldás: A vitorlázóknak folyamatosan alkalmazkodniuk kell a változó szél- és vízi körülményekhez. Ez fejleszti a problémamegoldó képességüket és a gyors döntéshozatalt.
  • Kritikus gondolkodás: A vitorlázóknak meg kell érteniük a szél, az áramlatok és a hajó fizikáját, hogy hatékonyan navigáljanak. Ez fejleszti a kritikai gondolkodási és elemzési készségeiket.
  • Kommunikáció és csapatmunka: A vitorlázás gyakran csapatmunka, ahol a legénység tagjainak hatékonyan kell kommunikálniuk és együttműködniük a hajó biztonságos és hatékony üzemeltetése érdekében. Ez fejleszti a kommunikációs és csapatmunka készségeiket.
  • Önbizalom és rugalmasság: A vitorlázás kihívást jelenthet, és a vitorlázóknak meg kell tanulniuk, hogyan birkózzanak meg a kudarcokkal és a kihívásokkal. Ez növeli az önbizalmat és a rugalmasságot.

Ezek a készségek a Balatoni Turizmus Szövetség közleménye szerint az iskolában is hasznosak lehetnek.

Stircz Tamás, a Második Hullám Vitorlás Iskola vezetője szerint, aki idén gyermekével együtt részt vesz egy tanfolyamon, az a fent említett készségek alapjait sajátíthatja el, amelyek biztosan hasznosak lesznek a szeptemberi iskolakezdésnél is. Stircz szerint csak sztereotípia, hogy a vitorlázás a felső tízezer sportja, hiszen ha egy baráti társaság tudatosan tervezi meg utazását, akkor fejenként 5-10 ezer forintból is olyan élményben lehet részük, amely jóval maradandóbb, mintha csak beülnének egy sörözőbe. Siófokon például már 25.000 forintért is lehet bérelni egy kisebb hajót, amihez még jogosítvány sem kell. Ha ennek költségeit szétosztják a barátok, akkor bárki számára láthatóvá válik, hogy a balatoni vitorlázás nem elérhetetlen árú. Hasonló a helyzet a családi vitorlásképzéseknél is. Van olyan csopaki vitorlás tanfolyam, amire napi 23.500 forintos áron lehet jelentkezni. Ennyi pénzt sokan a strandi büfékben is elköltenek, de szerencsére egyre többen jönnek rá, hogy az egészséges életmód, a sport sokkal többet ér, mint mondjuk napi három-négy lángos és négy-öt sör ára.

Stircz Tamás szerint manapság jóval több ember számára elérhető sport a vitorlázás, mint korábban, amikor kevesebb kikötő és klub volt, és azok is zártabbak voltak.

– Amikor én kezdtem, 11 vitorlás iskola működött, ma országosan 89-et jegyeznek, és ez a növekedés az utóbbi egy-két évtizedben történt – mondja. – A Balaton mellett is rengeteg tábor működik nyáron. Hogy hazabeszéljek, a fűzfői vitorlás klubokkal kezdeném, csak itt a mi öblünkben kettő is van, de ismert az ötszörös világbajnok Litkey Farkas által vezetett kenesei vitorlás tábor is, vagy az Almádiban található Penge Egyesület Sabján Annamária vezetésével. Több gyerektábor működik Alsóörsön, Csopakon, Füreden, Tihanyban, Siófokon, Földváron és Fonyódon is. Az északi part további része kicsit kiesik, de Keszthelyt és Révfülöpöt nem szabad elfelejteni, ahol szintén van gyerektábor – mondta Stircz Tamás.

– A vitorlázás nagyon fontos turisztikai vonzerő a Balatonon. Hogy milyen nagy az érdeklődés e sport iránt, azt jól bizonyítja a minden évben megrendezendő Kékszalag verseny is. A rendezvény idején nem csak a tavon jelenik meg több száz hajó, de a szárazföldön is megtelnek a panorámával rendelkező kávézók és borászatok. Ilyenkor több ezer ember a partról követi az eseményeket. Mindez megjelenik a szolgáltatók, vendéglátóegységek, szállodák bevételeiben is. A turisztikai szakember úgy véli, a vitorlás tanfolyamok sokat segítenek abban is, hogy meglegyen az a fajta utánpótlás a turizmusban, amelynek köszönhetően nem csak a nyári melegben, de hűvösebb, szelesebb időszakban is sokan érdeklődjenek a Balaton iránt. Sőt, a vitorlázás a Négy évszakos Balaton koncepció egyik fontos eleme lehet a jövőben, hiszen már szilveszterkor és farsangkor is szerveznek itt regattákat, amelyek jelentősen hozzájárulnak a turizmus bevételeihez – tette hozzá Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva