MW | 2024.07.09. 08:00
Rácz Jenő és Gerendai Károly új, 300 férőhelyes balatoni kikötőben nyit éttermet
Háromszáz férőhelyes új kikötő kezdte meg első szezonját Alsóörsön Ypsilon Yacht Club néven.

Az alsóörsi Ypsilon Yacht Club és a Costes Group megállapodása értelmében a Balaton partján nyílik egy új, körpanorámás étterem. Az exkluzív környezetben található egységet Rácz Jenő Michelin-csillagos séf vezeti, és a fine dining éttermeiről ismert, Gerendai Károlyhoz tartozó cégcsoport üzemelteti.

Gerendai Károly, a Sziget fesztivál egyik alapítója,
Fotó: MTI/Soós Lajos

– A 300 férőhelyes új alsóörsi kikötő 5,5 hektáron kezdte meg első szezonját a Balaton legmodernebb szolgáltatásaival és kiemelkedően környezetkímélő intézkedésekkel. Az Ypsilon Yacht Club és a Costes Group egy új étterem nyitásáról is megállapodott. A körpanorámás étterem Rácz Jenő Michelin-csillagos séf vezetésével indul majd, a balatoni hangulathoz illeszkedő, minőségi ételekkel, elérhető árakon – közölte az Ypsilon Yacht Club Kft., amely a beruházás teljes egészét önerőből valósította meg.

Y By Rácz Jenő: a magyaros ételektől kezdve a steakeken és olasz tésztákon át a salátáig

Az építkezés 2022-ben indult, a kivitelezésénél pedig alkalmazkodtak a Balaton élővilágához. A klub a nevét az Y alakú különleges belső öbölrészről kapta. Az Ypsilon területén

  • medencék
  • tenisz- és röplabdapálya
  • grillsarok
  • játszótér

várja a bérlők és a túravitorlázók baráti társaságait.

A Balatonon szinte egyedülálló módon minden bérlő részére biztosítják a parkolási lehetőséget az ingatlanon belül.

A kikötő a hagyományos balatoni vitorlásokon túl a 40 lábnál nagyobb hajóknak és katamaránoknak is képes helyet adni, ahogy 65 elektromos hajó befogadására is alkalmas, ritka gyors áramvételezési lehetőséget kínálva. A kikötőhelyeket egyéni elszámolásos okosrendszerekkel szerelték fel, de a klub autós parkolójában is építettek ki elektromos töltőket. Különlegesség az is, hogy a bérlők egymás között, charterszolgáltatók nélküli körülmények között, csendes miliőben tölthetik el a szabadidejüket.

A parti szolgáltatások mellett a komplexumon belül egy minden igényt kielégítő hajószerviz is üzemel, melynek központi eleme a 16 tonna teherbírású telepített daru.

Y Yacht Club, Alsóörs
Fotó: vg.hu/Y Yach Club Fb

További kuriózumként tűntetik fel, hogy a kikötő területén a Costes Group popup büféje szolgálja ki a már leszerződött hajós partnereket és a kívülről érkező látogatókat is, kifejezetten a Balaton partjára megálmodott elképzelésekkel. A következő szezontól pedig még tovább bővül a kikötő gasztronómiai kínálata, miután onnantól már Rácz Jenő és csapata az Y by RJ étteremben várja majd a vendégeket.

A körpanorámás Y By Rácz Jenő éttermünkben ugyanúgy megtalálhatóak lesznek a házias, magyaros fogások, mint a kiváló minőségű steakek, vagy az olaszos tésztáktól a könnyű salátákig szinte minden közkedvelt étel.

– A célunk, hogy a környék lakóinak is megfizethető, népszerű termékeket adjunk, de olyan színvonalon, amit a Costes cégcsoport fővárosi egységeiben már megszokhattak tőlünk – mondta a sztárséf.

Y Yacht Club, Alsóörs, étterem
Fotó: vg.hu/ Y Yacht Club Fb

Zöld törekvések, fenntartható megoldások

Az exkluzív környezetben található új balatoni egységeket a fine dining éttermeiről ismert, Gerendai Károlyhoz tartozó cégcsoport üzemelteti. Az üzletember úgy fogalmazott, hogy egy újabb Michelin-csillagra esélyes fine dining létesítmény helyett egy lazább, szélesebb közönséget célzó komplexumot álmodtak meg, amelybe a bárzongoristás koktélbár éppúgy belefér, mint a szendvicseket, illetve süteményeket árusító kávézó és gourmet bolt, de az sem hozhatja zavarba őket, ha valaki a medence partjára vagy a hajójára szeretne kérni valamit.

Az Y by RJ étterem a Costes csoportnál már korábban bevezetett zöldtörekvéseket követi, fenntartható higiéniai megoldásokat és lebomló csomagolóanyagokat használnak, sőt a terveik szerint a konyhai hulladékokat a helyszínen komposztálják majd , és a belőle előállított bioműtrágyát a környező parkban mindjárt újra is hasznosítják. Az energiaellátást megújuló energia biztosítja majd, csakúgy, mint a klub teljes területén.

A kikötő építése során a környező védett nádashoz nem nyúltak, nem terjeszkedtek közvetlenül a part mentén a természet megőrzése érdekében.

A vízmozgás-előrejelzést hazai egyetemi kutatócsoportokkal együttműködve figyelték, hogy a helyi ökoszisztéma ne sérüljön sem az építkezés, sem az üzemeltetés során.

Az épületek energiaellátásáról napelemrendszer gondoskodik, a fűtést talajszondás hőszivattyúkkal valósítják meg, az épületek zöldteteje pedig zavartalanul illeszkedik az északi part panorámájába. A kikötőhöz tartozik szervizépület is, ez egyedülálló módon természetvédelmi okokból a partszakasztól távolabbi részen található.

Sem innen, sem a parkolóból nem engedik vissza a vizet közvetlenül a tóba, az csak tisztítás után kerül a Balatonba, ami egyedülálló megoldás.

Forrás: vg.hu
Nyitókép: Rácz Jenő
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva