likeBalaton.hu | 2022.04.23. 14:00
Újszerű vitorlás sprintverseny lép vízre
Sailing CapeCup elnevezéssel egy újszerű versenyszéria bemutatkozó vitorlás sprintversenyét rendezik meg június 16. és 19. között Alsóörsön a BalatonGreen Fesztivál keretében.

Hoppál András, az esemény szervezőbizottságának elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a műrepülők air race versenye adta neki az ötletet ahhoz, hogy a vitorlázást is közelebb kellene hozni a nézőkhöz. A sport, a környezetvédelem és a szórakozás egyszerre kerül majd középpontba Alsóörsön, ahol szűk két hónap múlva először tartják meg a BalatonGreen elnevezésű Kulturális Fesztivált-GasztroShowt és Expót. Ezzel párhuzamosan zajlik majd a vízen a Sailing CapeCup, egy magyar fejlesztésű nemzetközi versenyszéria bemutatkozó versenye is.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

– Az emberek többségét mindig is vonzotta a víz, a vitorlázás és a versengés. Mind a mai napig azonban keveseknek adatik meg az, hogy közelről is lássák, hogy is néz ki egy vérbeli vitorlásverseny belülről. Sosem látjuk mi történik a vízen, csak a rajtot és a befutót. A Sailing CapeCup-on kamerák segítségével kivetítőkön keresztül is fogjuk láttatni, hogy mi történik a verseny közben egy hajón a hajók közötti küzdelemben, miközben a versenyzőknek figyelniük kell a szelet, a pályát, egymást és az ellenfelet. A nézők érezni fogják, hogy valójában mennyire izgalmas tud lenni egy vitorlásverseny belülről. Ezt az élményt hozza 2022-től testközelbe a Sailing CapeCup versenyszéria – jegyezte meg az ötletgazda.

Érdi Mária kétszeres olimpikon, többszörös korosztályos vb- és Eb-érmes vitorlásversenyző videóüzenetében hangsúlyozta: minden olyan kezdeményezésnek örül, ami a vizek védelmére, a környezetvédelemre irányul.

– A BalatonGreen ilyen. A Sailing CapeCup pedig egy új fejlesztésű versenyszéria lesz. Ez a viadal a nézők számára is látványos élménysporttá teszi a vitorlázást – mondta az MVM SE sportolója.

Fotó: Érdi Mária hivatalos

 

– Valóban szükségünk van arra, hogy a társadalom minél szélesebb körét megszólítsuk, és a környezettudatosabb életvitelre ösztönözzük. A Balaton esetében ez különösen érvényes, ezért vigyáznunk kell természeti kincseire, mert törékeny egyensúlyát könnyen megsérthetjük – állapította meg Ilyésné Fetter Anna, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság főosztályvezetője.

Az Expón hangsúlyt kap az elektromobilitás is. Mindez földön, vízen, levegőben, valamint középpontba kerül a körforgásos gazdaság szerepe a mindennapokban. Fókuszba kerül még a környezettudatos szőlőművelés, egyben a Balaton Felvidék bortermelőinek bemutatkozására is sor kerülhet, mindez nemzetközi bor és pezsgőkínálattal a BalatonWineShow keretében.

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva