likeBalaton.hu | 2020.10.17. 10:00
Adj nevet a cédrusnak!
Ilyen sem volt még: a badacsonyi arborétumban az egyik örökbe fogadásra váró fának, a himalájai cédrusnak keresnek nevet. Nem csak saját fád lehet a Balatonnál, de még nevet is adhatsz neki!

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Folly Arborétumban örökbe fogadhatsz egy fát!

Az arborétum ezzel az akcióval elsősorban az ember természetszeretetét és környezettudatosságát szeretné erősíteni, és nem utolsó sorban trendivé tenni a természet iránti elkötelezettséget a gyerekek és felnőttek körében egyaránt. Több száz fa és cserjeféle közül választhatnak az érdeklődők, köztük vannak a Folly büszkeségei: a cédrusok és a ciprusok is.

Fotó: Mihály Szilvia

A badacsonyörsi Folly magját, az „Öregarborétumot” Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 115 évvel ezelőtt. Akkoriban a fák messzi földről, vasúton, majd szekéren, vesszőkosarakban érkeztek az Örsi-hegy oldalába, a fák ültetéséhez és öntözéséhez pedig a Balaton vize szolgált, amelyet szamárháton vittek fel a dombra.

Az induláskor alig fél hektárnyi területből mára öthektáros arborétum lett, ahol jelenleg öt földrész fenyői terebélyesednek: jellegzetes ciprusok, cédrusok és borókák, de más különleges növények is otthonra leltek itt. Számszerűen több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa-, illetve cserjeféle virul a kertben. Az 1905-ös telepítéseknek köszönhetően bizonyos fenyőfélékből Közép-Európa legidősebb példányai találhatók itt.

Fotó: Mihály Szilvia

A Folly cédrusai és ciprusai lenyűgöző méreteikkel, illataikkal, színeikkel egy másik világba kalauzolják a látogatókat. Az idő lelassul, a természet ereje érezhetővé válik.

Himalájai cédrus
Fotó: Folly arborétum hivatalos

A fotón látható Himalájai cédrus (Cedrus deodara) már 65 éves és kb. 22 méter magas. Még Folly Gyula, az alapító fia ültette 1955-ben. Feljegyzéseiből az derül ki, hogy ez a cédrusmag „az összes fenyőmagok között a legjobban kel és nő, nálam még a palánta-dőlés sem ártott neki eddig”.
Bár sokáig élt a köztudatban, hogy villám sújtotta a fát, azért ilyen a teteje, az igazság az, hogy 1963-ban egy olyan hideg téli időszakban, amikor még március 31-én is volt hó a kert árnyékos részein, nagy valószínűség szerint elfagyott a csúcsa. Az arborétum közepén található másik két hatalmas példány a legnagyobb fatömeget és magasságot elérő növényeink a kertben; köztük van kifeszítve az a függőágy, amely főleg a nyári hónapokban nagyon népszerű a hűvös, mély árnyékos helye miatt.

Szerinted mi legyen a neve ennek a fának?

Nyereményjáték! Jó látni, hogy ilyen sokan érdeklődtök a "Fogadj örökbe egy Folly fát" elnevezésű akciónk iránt….

Közzétette: Folly Arborétum és Borászat – 2020. október 15., csütörtök

A himalájai cédrus (Cedrus deodara) természetes élőhelye a Himalája nyugati és középső vonulatain, Kelet-Afganisztántól az indiai Garhwal megyéig (Delhi délköréig) terjed. Emellett még Nepál nyugati részén, a Kurnauli-völgyben fordul elő. Eredeti termőhelyén magassága elérheti az 50 métert, Európában mintegy feleekkorára cseperedik. Koronája a fiatalon is lecsüngő ágvégekkel festői, széles, kúpos; idősebb korában ernyősödő. Fiatal hajtásai fagyérzékenyek. A szárazságot jól tűri, de gyors növekedéséhez öntözni kell. Világos helyen érzi jól magát, és évente akár 40 centimétert is nőhet.

Nézd meg a Folly arborétumban készített képinket:

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva