Mihály Szilvia | 2019.11.17. 07:00
Borozós barangolás Badacsonyban
Nincs is jobb annál, mint hétvégi estéken borozni, jóízűeket falatozni a barátainkkal vagy kedvesünkkel. Tökéletes célpont ehhez a tevékenységhez Badacsony, ahol igazán jóízű kalandokat élhetünk át.

Tizedik alkalommal szervezi meg a 24 hétvégén tartó Borbarangolást a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, meglátogattuk őket, hogy elmeséljék, mi vár ránk novembertől a vulkánok tövében.
– Miért különleges ez az eseménysorozat?
– A hagyományos Borbarangolás keretében a kiváló minőségű ételek mellett megkóstolhatjátok a badacsonyi borászok pincéiben őrzött legzamatosabb borokat is. 24 szombaton 19 különböző helyszínen több, mint 130 féle borral várják a vendégeket.

www.pexels.com

Hétről hétre új borászatot kereshetsz fel, megismerkedhetsz a borok készítőjével és családjával, a gazda vezetésével bejárhatod a pincét, helyi termékeket kóstolhatsz, a vacsora élményét kellemes dallamok és meglepetés ajándék színesíti.

– Egyre nagyobb a kereslet az őszi-téli badacsonyi programok iránt – mondta Tasner Mónika. – Tagjainkkal közösen úgy döntöttünk, idén már novemberben elkezdjük a Borbarangolást és június 20-ig szombat esténként várjuk a bor és gasztronómia kedvelőit.
Idén néhány résztvevő pincészet több alkalommal is fogad vendégeket, érdemes meglátogatni őket többször is, hiszen egy téli vagy tavaszi élmény egész más ízeket, látnivalókat ígér a hegyen.

Fotó: Orbán Péter

– Évről évre népszerűbb ez a program – veszi át a szót Sellyei Alíz. –Vannak olyan törzsvendégek, akik minden évben egy adott pince Borbarangolás időpontjához szervezik az utazásukat, de sok vendég szívesen próbál ki új helyeket is. A visszajelzések, mind a vendégek, mind a házigazdák részéről azt mutatják, hogy a személyes kapcsolat, a gazdával való beszélgetések nagyobb élményt adnak egy átlagos borkóstolónál. Ilyenkor akár olyan különleges tételek is előkerülnek a borospincéből, ami máskor nem.

Fotó: Keszey Ágnes

Minden évben vannak új résztvevők, idén az újranyílt Hableány több alkalommal is vár borbarangolókat, új helyszínünk a Szőlőhegy Bisztró és a Domaine Edegger.

Istvándy Gergő korábban azt mondta, hogy a Borbarangolás abból nőtte ki magát, hogy a télen is nyitva tartó badacsonyi boros gazdák látogatták körbe egymást az új tételeket megkóstolni, beszélgetni. Ezek a baráti kóstolók mára már az egész országból vonzzák a vendégeket.

Fotó: Mihály Szilvia

– Amikor megalakult az egyesületünk, sokkal kevesebb pincészet volt Badacsonyban, és nagyon kevesen voltak nyitva télen – idézi fel a kezdeteket Mónika. – Ha nincs egész éves nyitvatartás, akkor a vendég sem utazik el hozzánk, ezért azt találtuk ki, hogy a borászok beosztják egymás között, hogy egy-egy hétvégén ki lesz nyitva, ki tart az adott hétvégén borvacsorát. 2007-ben indult el ezzel a koncepcióval a rendezvénysorozat. Mára már számos hely tart egész évben nyitva, ősszel-télen és tavasszal is vannak a vendégek részére szállások, éttermek, borászatok. Badacsony egész évben nyitva van, nálunk egész évben szezon van. Minden évszaknak megvan a maga sajátossága, egész évben rendezvényekkel színesítjük a gasztronómia és borkínálatot.

Fotó: Orbán Péter

Ha egy vendég januárban szeretne Badacsonyban egy hetet eltölteni, akkor sem fog unatkozni, a borvidéki összefogásnak köszönhetően számos programot talál nálunk. Lesz olyan pince, ahol a szőlőmetszésbe is bevonják a vendégeket, testközelből ismerhetik meg a szőlészeti munkákat is. Ezt kipróbálva egész másképp tölti ki majd a poharába a badacsonyi borokat.


Kattints ide a Borbarangolás részletes programjáért!
– Gyere, kóstolj bele Badacsonyba, ismerd meg a borok készítőjét, családját, történetüket, hitvallásukat, a borvidéket – invitálnak a szervezők!

Nyitókép: Orbán Péter
Készítette: Mihály Szilvia

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva