likeBalaton.hu | 2024.09.21. 10:00
Így alakították át a badacsonyi kőházat modern nyaralóvá
Az ARKT Építész Stúdió csapata Badacsonytomajon egy hagyományos kőházat alakított át, amely bemutatja, hogyan lehet a múltat ​​tiszteletben tartva modern funkciót adni az épületeknek.

Fajcsák Dénes és az ARKT-csapat a meglévő és elhanyagolt állapotú házak megmentését tűzte ki célul, megtartva azok eredeti formáját, arányait.

A Badacsony keleti lejtőjén, az erdőszél közelében álló, nemrég megújult korabeli, tradicionális kőház még romjaiban is képviselte a terület jellegzetes építészeti világát, hagyományát.

Megmentése egyfajta csöndes missziót jelentett az óvatos beavatkozást végző építészek számára – hívta fel a figyelmet az epiteszforum.hu.

A Balaton-felvidéken mesterfokon űzték a kőfaragást

Mint írták, a XVII-XIX. század folyamán tevékenykedő helyi mesteremberek, építők formálták, alakították ki a még mai is megmaradt, a térségre leginkább jellemző épülettípusokat. Ezek markánsan eltértek az ország többi részén elterjedt parasztházaktól, portáktól. Sorra épültek a hegyoldalban meghúzódó lakóházak, majd idővel nyaralók és a borkultúra elterjedésével pincék, présházak, gazdasági épületek: mind a környéken fellelhető kövekből. A XIX. század során a kőfaragást már olyan mesterfokon űzték, hogy oszlopos, tornácos nagypolgári, nemesi kúriák is a helyben található anyagokból épültek.

A Balaton-felvidéken, így például a Badacsony környékén is szinte minden településnek saját kőbányája volt.

A XX. század során többet már drótkötélpálya is összekötött a vízparton futó vasútvonallal, vagy a kikötőkkel. Ezáltal az építőanyagként szolgáló kövek távolabbi vidékekre is eljuthattak.

Kőház a badacsonyi hegyen –tervező: Arkt Építész Stúdió
Fotó: Gulyás Attila/epiteszforum.hu

A főépületben nappali, a présházban konyha és étkező kapott helyet a badacsonyi kőházban

A telken két, alapterületében valóban mai szemmel nézve igen szerénynek számító építmény áll. A 17 négyzetméteres főépület közvetlenül a földút mellett, és mögötte, félig takarásban a 12 négyzetméteres présház és pince.

Az eredeti kőházstruktúra azonban csak úgy tudott megmenekülni, ha abba szinte egy teljesen új, mai funkcionális házat húznak bele, a „ház a házban” módszerrel. A külső rakott kövek megmaradtak, a hézagokat kitöltötték, megerősítették. A falak tetejére decens, a kövek színvilágába jól illeszkedő betonkoszorú, erre pedig az új, fémborítású tető került.

Az oromzat teljesen megnyílik, ezáltal az emelet a szőlőskerteken túli teljes balatoni panorámát kapott.

A régi tetőgerinc feletti hátsó oromfalon is egy nagyobb felületű bevilágító ablakot alakítottak ki, így teljes transzparencia alakult ki az épület tetőszintjén. A kőház végül bérbeadható nyaraló funkciót kapott. Ennek függvényében kellett a korlátozott méretű tereket praktikusan kialakítani: a főépület szolgál nappaliként, mellette a vizesblokkal, az emeleten hálószobával, a présházba pedig a konyhát és az étkezőt helyezték.

Nyitókép: Gulyás Attila/epiteszforum.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva