likeBalaton.hu | 2024.05.07. 10:00
Magyarország nevezetes fáit bemutató kiállítás a badacsonyörsi Folly Arborétumban
Az ország számos tájegységében készültek felvételek hazánk legnagyobb fáiról, a szakrális és kultúrtörténeti szempontból érdekes példányokról.

Magyarország nevezetes fái, köztük a legenda szerint Koppány által ültetett ötvöskónyi famatuzsálem is látható azon a fotókiállításon, amely a badacsönyörsi Folly Arborétumban látható.

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című kiállítás Kállai Márton André Kertész-nagydíjas fotóriporter munkáit mutatja be.

A Folly Arborétum
Fotó: Mészáros Annarózsa

A Kovalik Máté ötletgazdával, szerkesztővel közösen összeállított fotósorozat száz különleges fát örökít meg. Magyarország szinte minden tájegységében, megyéjében készültek felvételek Magyarország legnagyobb fáiról, a szakrális szempontból érdekes példányokról, a környezetváltozás vagy az emberi tevékenység lenyomatait hordozó fákról, de olyanokról is, amelyeknek kultúrtörténeti jelentőségük van.

A kiállítás egyik érdekessége a szőkedencsi hársfa, amely első ágait az utolsó Árpád-házi király uralkodása idején hozta, életkorát hétszáz évre becsülik a szakemberek.

A famatuzsálem körül ma sírok találhatóak, a közelben pedig egy Árpád-kori templom romjaira bukkantak a régészek. A látogatók megcsodálhatják a több mint háromszáz éves gerecsei kocsányos tölgyet, a zsennyei ezeréves tölgyet is, amely a törzsét megtépázó viharok ellenére még mindig áll, vagy

az ötvöskónyi hársfát, melyet a legenda szerint Koppány vezér ültetett, a tatárjárás idején pedig IV. Béla király is megpihent alatta.

A három éve készülő fotósorozat olyan nevezetes fákat mutat be, melyek valamiben rekorderek, amelyek elhelyezkedése vagy története figyelemfelkeltő. A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Folly Gyula pécsi orvos telepítette 119 évvel ezelőtt. A kezdetekkor alig félhektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több száz tűlevelű, 200 lombos fa- és cserjeféle, valamint több ezer évelő található. Az arborétumot Folly Gyula utódai gondozzák. Az arborétumban, ahol számtalan különleges örökzöldet, fa- és cserjefélét, valamint több ezer évelőt csodálhatnak meg a látogatók.

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című kiállítás november elejéig látható a Folly Arborétumban.

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva