Alapanyagokban gazdag időszak ez, jöhetnek az új étlapok, minden visszaáll egy nyugodtabb kerékvágásba, az ősz és a tél azoké, akik az igazi különlegességet keresik. Ilyenkor van idő megismerni a Balaton egy nyugodtabb, otthonos arcát, amikor a vendéglátókkal is könnyebb összefutni, és akár ráérősen borozgatni.
A hétvégi első őszi Gasztrohegy eseményre 25 fokot és napsütést ígérnek a meteorológusok, szerintünk ilyenkor a legszebb a hegy. Már sárgulnak a falevelek, érzed a szüret illatát, aranyszínű és meleg napsugarak fényében koccinthatunk a teraszokon, ráadásul mediterrán ízekkel várnak a vendéglátóhelyek.
Tapas és Badacsony
– A tapasos hétvégéknek mindig hatalmas a sikere: a Balaton mellett ezekkel az izgalmas falatokkal egy mediterrán vízpartra csöppenünk, a szeptemberi simogató időjárásban sem lesz ez másként. Szeptember 25-26-án egy kötetlenebb Gasztrohegy hétvégére számíthatnak a Badacsonyba látogatók, szabadon lehet bejárni a hegy legjobb vendéglátóhelyeit.
– A rendezvényre kell elővételben jegyet váltani?
– Nem. Belépő nincs, mindenhol a saját fogyasztásodért fizetsz. A Gasztrohegy fogások kóstoló adagok, hogy mindig legyen miért továbbindulni.
Ez alkalommal nem lesz bérlet, vagy vezetett túra, mindenki maga állíthatja össze a menetrendjét. Ebben segít a Gasztrohegy busz, ami a Hableány oldalából indul, így el lehet jutni a központtól távolabbi helyszínekre is. Két irányba buszozhatunk, a Kisfaludy-ház és frissTerasz felé vagy a Borbarátok, Tölgyes Kúria, Vánkos útvonalon. Egy út ára 1000 Ft, a buszok minimum négy fővel indulnak.
– Tapas és Badacsony. Mire számíthatnak a vendégek?
– Idén már harmadszorra rendezzük meg a tapasos hétvégét, eddig is nagy sikert aratott. Most is rengeteg izgalmas étel kerül a tányérra, lesz padron paprika, füstölt pisztráng, libamájas mini burger, croquetas de jamon, fogas ceviche, lángos variációk, de a szőlőmusttal is találkozhatunk a tányérokon – mondja Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs felelőse.
Ízkavalkád
Induljunk neki a Gasztrohegynek, és fedezzük fel lépésről lépésre, falatról falatra, kortyról kortyra Badacsonyt, mutatjuk, mivel várnak bennünket a hétvégén:
A Hableányban izgalmas lángosokat találtok kaviáros, harcsás, tapenádos ízekben, ami mellé kivételesen sört ajánlanak.
A Pláne Badacsony borteraszon padront készítenek majd a sparhelten, és lesz mellé véres hurka, zsálya és articsóka, igazi ízorgiára számíthatsz.
A Bonvino tapas tálja igazi íz- és forma-kavalkád. Olyan izgalmak kaptak helyet rajta, mint a pizzás grill kolbászka mangóval, az édes morzsában sült pacal kerti füvekkel, fokhagyma muzsdéjjal, és a mini kacsa burger savanyított zöldségekkel.
A Tölgyes Kúria teraszán ezt kóstolhatjátok: Céklatatár, füstölt lazac, tépett mangalicapofa, hagymás kenyér, fermentált zöldségek, Albondigas.
A Kisfaludy-ház Étteremben libamájas kalács burger, túrós csusza pörccel, kaporhabbal, sous vide libamell szőlőmustban, zelleres almapürével, céklás tápiókával és füstölt tojásgyümölcskrém vargányával, olivás bagetten szerepel a kínálatban.
Az Istvándy Borműhelyben a füstölt pisztráng, vinaigrette, bagett nevű ételben kéknyelűből készült borecettel savanyítják a hozzávalók egy részét. A császárhús, kelkáposzta, dió nevű tapas készítése során a kelkáposztaleveleket kéknyelűben párolják meg, és édeskömény, mazsola, tarkabab triót is kóstolhatunk.
A Tiliában manitas de cerdot vagyis egy körömpörköltet tálalnak fűszeres paradicsomkockákkal összekeverve, bruschettaként. A fogas-cheviche egy friss fogás, és a croquetas de jamón a klasszikus sonkás krokett „magyar hangja” lesz mangalicasonkával és kecskesajttal.
A Laposa Borbirtokon fehérboros ökörfarok lesz az egyik választható fogás, burgonyával.