likeBalaton.hu | 2020.12.21. 17:00
Nálatok milyen bor kerül a karácsonyi asztalra?
Az ünnepi jövés-menés kevesebb lesz, de a karácsonyi asztalokra idén is kerül bor és pezsgő. Az édes borok mellett a rozé népszerűsége is egyre nő - derült ki egy badacsonyi pincészet kutatásából.

Az ünnepek közeledtével kérdőív kitöltésére buzdította követőit a legnagyobb közösségi médiafelületen a Varga Pincészet.

Elsősorban arra kerestek választ, hogy az idei év megpróbáltatásai megmutatkoznak-e az ünnepi asztal körül, a vírus jelenléte idén mennyire befolyásolja a fogyasztást, illetve a családok szokásait, terveit a karácsonyi együttlétek szervezésében.

– Az országosan meghirdetett felmérésre több mint 1600 kitöltött kérdőívet küldtek vissza; erre a számra már mondhatjuk, hogy követőtáborunk tekintetében reprezentatív mintával dolgozhatunk – kezdi Varga Péter, alapító tulajdonos.
A válaszadók egyharmada a vírushelyzettől teszi függővé, hogy találkozik-e a tágabb család, illetve már most úgy tervez, hogy telefonon és online tartja majd a kapcsolatot szeretteivel – vállalva ezzel az idei karácsony korlátozásait.
Kétharmaduk szűk családi körben tölti az ünnepeket, ahogy eddig is. Tehát az ünnepi jövés-menés csökken ugyan, de elmondható, hogy a családok többsége a vírustól függetlenül is kis létszámban ünnepel.

Forrás: Varga pincészet

 

A kérdőívből kiderül, hogy a családok ünnepi asztalára elsősorban bor kerül majd, de a válaszadók majdnem fele fogja pezsgővel is kísérni a borokat. A mennyiségek tekintetében elmondhatjuk, hogy szinte fele-fele arányban vásárolnak majd 1-2, illetve 3-5 üveg bort a vacsora mellé.

Forrás: Varga pincészet

 

– Ízlés tekintetében azt gondoltuk, hogy a száraz borok fognak dominálni – veszi át a szót Varga Máté Péter, tulajdonos ügyvezető. – Ehhez képest

az édes borok valamivel népszerűbbnek bizonyulnak karácsonykor.

Ennek nagyon örülünk, hiszen idén nemzetközi borversenyeken 5 különböző fajtájú, késői szüretelésű borunk is aranyérmes lett. Érdemes elkezdeni többet kóstolni az édes borokat, manapság már igazán minőségi, prémium tételekkel lehet találkozni fehér- és vörösborokból is. Az viszont a felmérésből is kirajzolódik, hogy a rozé már nem csak nyári ital, hanem télen és az ünnepek alatt is jelentőssé vált a fogyasztása.

Forrás: Varga pincészet

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva