Mihály Szilvia | 2021.09.14. 08:00
Senki nem maradt szárazon a badacsonyi szüreti felvonuláson
Elkísértük a badacsonyi szüreti felvonulókat az ország leghosszabb menetén, videókon, fotókon mutatjuk meg a fergeteges hangulatot. Ezt neked is látnod kell, sőt, jövőre el kell jönnöd.

Bár voltunk már badacsonyi szüreten, a felvonulókkal eddig még nem sétáltunk át Badacsonytomajról Badacsonyig a 71-es úton. Sőt, a 71-es úton sem sétálgattunk még. A vasárnapi felvonulás idején autóval nem lehetett ezen a szakaszon közlekedni, mert lovasok, lovasszekerek, traktorok és néptáncosok, na meg seregnyi néző foglalta el a főutat.

Úton a szőlőharang
Fotó: Mészáros Annarózsa

Hány liter bor fér egy szekérre?

De ne szaladjunk ennyire előre, a felvonulókkal már indulás előtt találkoztunk, utolsó simítások a ruhákon, még egy hajtű a kontyba, na és az elmaradhatatlan boros ballonok a szekerekre.
– Ez mind elfogy majd? – tettem fel a naiv kérdést, meglátva az induló készleteket.
– Az eddigi években is 120-150 liter bort osztottunk szét a nézők között – mondta Tiszta Zsolt, Nemesgulács alpolgármestere.
– Az asszonyok pogácsát és sajtos rudat sütöttek, kell a borkorcsolya is a vendégeknek.
Gyors fejszámolás után még mindig hitetlenkedve gondolunk bele, hogy nagyjából 2 ezer liter bort megisznak majd a nézők. De mondom, még nem mentünk végig soha a szüreti menettel.

Folyamatosan kínálják a nézőket
Fotó: Mészáros Annarózsa

A szüreti szőlőharang megáldását és az első produkciókat még a szokásos, jól bevált helyszínről, a bazalttemplom előtti térről néztük meg.

Mazsorettekkel, dobosokkal és lovasokkal indult a menet, és már az első percekben kaptunk a nyakunkba egy kis őszi tisztító permetezést is, szappanos víz formájában. Nem gondoltuk, hogy ennél sokkal vizesebbek is leszünk majd.

Ha nem sül el a fegyver….

Hamarosan megérkeztek a kőszegi várvédők is, a video tizedik másodpercénél már világos volt, miért mondták a rendezők, hogy a kordonon belül ne nagyon mászkáljunk. A lovak nem igazán szeretik a puska hangját, és az sem érdekli őket hátrálás közben, hogy valaki ott guggol mögöttük…. De bravúrosan sikerült a felvétel.

A fegyver nem mindig sül el, még egy daliás katonával is előfordul, hogy csődöt mond, még az is lehet, hogy nem csak a csatában, hanem az ágyban is, hallgasd meg a vicces beszólásokat és a nézői kommenteket:

De egy igazi férfi nem adja fel, nézd, így töltik csőre a fegyverüket:

A zászlódobálók Győrből érkeztek a felvonulásra, hihetetlen pontossággal forgatják, dobálják a zászlókat.

Néhány órával később én is kipróbálhattam, milyen egy ólomsúllyal nehezített díszes zászlót pörgetni, feldobni. A négy-öt kilogrammos zászlókat már egyenesen tartani sem könnyű, a légies, könnyednek tűnő mozdulatokban kitartó gyakorlás van.

Cukiság a köbön

A gólyalábasok produkciója önmagában is garantált siker, de ha a lábuk alatt masírozik egy ovis csoport, ki van maxolva a cukiságfaktor is. A kicsik a körtánc során óvatosan kerülgetik a lovak végtermékét, erre egész úton figyelni kellett.

A Tördemic Néptáncegyüttessel felléptek a legapróbb táncosok is, Szabó Csaba vezetésével mutatták be műsorukat.

Belevetjük magunkat a forgatagba

A néptáncosok után mi is elindultunk Badacsony felé, észre sem vettük, mikor került a kezünkbe borospohár, de három percenként akarja teletölteni valaki, és a köszönöm, nem kérek válasz itt nem opció.

Tiszta Zsolt kínálja a hegy levét
Fotó: Mészáros Annarózsa

Rájövünk, ha szőlőfürt vagy pogácsa van a kezünkben, akkor megnyugodnak a felvonulók, hogy jól vendégül vagyunk látva, és akkor nem kerülgetnek pálinkával vagy borral. A nemesgulácsi hagyományőrzők mellett sem haladhatunk el soha anélkül, hogy valamivel ne kínálnának meg bennünket a többi nézővel együtt. Tényleg egész éjjel pogácsát sütöttek, az biztos.

 

Már azt is látjuk, hogy ürülnek a boros ballonok, egyre oldottabb a hangulat, a 71-es úton már vegyülnek a fellépők. A gólyalábas ölében egy néptáncos gyerek, a várvitéz egy kalózzal koccint, a szürke csuhát viselő szerzetesek pedig belevetik magukat az udvarlásba. Is. A lovas legények egyre nagyobb jókedvvel kurjangatnak a lányok után, szőrén ülik meg a lovat, nem finomkodnak a szavakkal sem.

Égig érő kislány
Fotó: Mészáros Annarózsa

Egy-egy rövid pihenő után újra sorba állnak a felvonulók, dobszóra haladunk tovább, már nem is számoljuk, hányszor szaladunk a menet élére, majd vissza.

 

Az út egyik oldalán a Balaton, felettünk magasodik a Badacsony, a hátunk mögött az Örsi-hegy lankái, néha egy szirénázó motoros rendőr vagy egy hangosan zakatoló vonat pezsdíti fel az amúgy sem lankadt hangulatot.

Senki sem marad szárazon

A Fröccsplatóról nem is szóltunk még, pedig ők a menet egyik legszínesebb csapata. A jó fröccshöz nem csak badacsonyi bor, hanem szóda is kell, és abból nincs hiány. Nem csak a poharakba kerül, a kalózcsapatnak beöltözött szódások lesből is támadnak, nem csak a traktor platójáról lövik a vízsugarakat. Mindegy, hogy kamerázol, teljes sminkben sétálsz vagy csak elmélyülten ballagsz, egyszer csak a nyakadba zúdul egy adag szódavíz, nincs menekvés.

 

A szóda mellé bor is jár, a kalózok is igazán vendégszeretők, ha nem szeretnél velük maradni, akkor egy hatalmas szablyával vagy puskával kényszerítik ki akaratukat.

Kérsz szódát?
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Ha valakit leöntenek egy adag vörösborral, tisztító szolgálatként is működnek, közelről a blúzra nyomott két liternyi szénsavas víz a legmakacsabb foltot is kiveszi.

Már semmi sem szürreális, egy horgászcsónak a 71-es úton ugyanolyan természetes, mint a kalózlánnyal flörtölő szürkebarát.

Már senki sem szomjas

Lassan beérünk Badacsonyba, a buli is a tetőfokára hág, sem a nézők, sem a vonulók nem szomjasak, egyre kevesebb videofelvételt készítünk, ki tudja már követni, ki kivel érkezett és most éppen kit ölelget a kavalkádban. Egy biztos, a menetben haladó menyasszony és vőlegény még együtt van.

Menyasszonyi ruhában a szüreten
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

 

A Badacsony mólója mellett várakozó tömeg biztosan kitikkadva várta a felvonulókat, mi is beálltunk a sorba, és integetve tettük meg az utolsó métereket.

Nézd meg képeinket is, keresd meg magadat vagy ismerőseidet:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva