likeBalaton.hu | 2023.09.19. 16:00
Senki sem akarja bérbe venni a badacsonytomaji Szegedy Róza Házat
A műemlék jellegű ingatlant bérbe szerette volna adni Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.), de senki sem tett ajánlatot a pályázatra.

A nyertes a műemlék jellegű ingatlant bérleti szerződés útján hasznosíthatta volna a pályázati feltételek szerint.

A 10 évre szóló felhívást június 22-én tették közzé.

Az MNV honlapján olvasható felhívás szerint a Badacsonytomaj külterületéhez tartozó Szegedy Róza Házért havi nettó 670 ezer forint bérleti díjat és 5,1 millió forint pályázati biztosítékot kértek.

A bérlőnek ezen felül kiállítás és emlékszoba működtetését is vállalnia kellett,

mivel az ingatlan nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonban tartandó vagyonelemnek minősül. Hasznosítása során a kulturális örökségvédelem szempontjainak biztosítása kiemelt társadalmi érdek – tájékoztatott az MNV Zrt.

Múzeum volt

A Szegedy Róza Házként ismert, egykor irodalmi és bormúzeumként működő ingatlanegyüttes a Balaton-felvidék egyik legismertebb építészeti emléke, 1795-ben épült paraszt-barokk stílusban. A méreteiben is impozáns házat és a hozzá tartozó birtokot Szegedy Róza, a költő Kisfaludy Sándor feleségeként vitte a házasságba 1800-ban. Később Badacsony a házaspár kedvelt tartózkodási helyévé vált, élénk társasági életet éltek, Szegedy Róza ürmösbora pedig országos hírnévre tett szert.

A Szegedy Róza ház 1934-ben
Fotó: Fortepan/Fotó: Schermann Szilárd; Adományozó: Schermann Ákos

 

A három részből álló épületegyüttes főépületének lakószobáiban korábban a házaspár tárgyi környezetét, valamint Kisfaludy Sándor ételútjának és munkásságának főbb állomásait mutatták be. Jelenleg a múzeum használaton kívül áll, és nem látogatható, az ingatlanon van egy présház, illetve egy borozó is.

Nyitókép: Fortepan/Fotó: Schermann Szilárd; adományozó: Schermann Ákos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva