Mihály Szilvia | 2019.10.21. 08:00
Új évad a Gasztrohegyen
A tavaly indult Gasztrohegy sorozat hihetetlen életet hozott az őszi és téli badacsonyi hétvégékbe, a vendéglátók idén újra indítják a programsorozatot.

Ősszel, télen és tavasszal Badacsonyban mindenre több idő jut: összegyűlni, beszélgetni, ételeket komponálni, jóízűeket sétálni és végig kóstolni az adott szezon kínálatának legjavát. Októbertől áprilisig csúcsra járatják a szőlőhegyi gasztronómiát, 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége vár ránk. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói, és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

A Gasztrohegy vendéglátói stílusos gumicsizmás évadnyitójukat az őszi napsütésben a badacsonyi strandon tartották.
Itt olvashatod az erről írt részletes beszámolónkat.

– Idén sok minden fejlődik és változik, lesz menetrend szerinti buszjárat, pohár, Gasztrohegy-bérlet, de folytatódnak a vezetett gasztrotúrák is.
Kardos Gábor ötletgazdával beszélgettünk az idei újdonságokról.

Fotó: Mihály Szilvia

– Az előző év megmutatta, hogy a vendégek részéről igény van erre a rendezvénysorozatra, és mi magunk is nagyon szerettük ezeket a tematikus hétvégéket. Hasonló éttermi program nincs máshol az országban, egyedülálló lehetőséget, gasztroélményeket biztosítunk az ideérkezőknek.

Az kiderült az első évadban, hogy a szabad barangolást, az a la carte kínálatot a vendégeknek csak egy része kedveli. Ezt a kötetlen éttermi élményt a vendégek még nem szokták meg, sokan vannak, akik igénylik, hogy útmutatást kapjanak, fogják a kezüket a hegyen. Ők a vezetett gasztrotúrákat részesítették előnyben. Az idei év újdonságaival még érthetőbbé kívánjuk tenni a kínálatot.

Badacsony, Laposa, vendégek

Fotó: Mihály Szilvia

– Idén már karszalag és a kóstoló pohár is jár a Gasztrohegy turistáknak.
– Egy mini fesztiválközponttal, információs ponttal várjuk a vendégeket, itt lehet karszalagot és kóstoló poharat vásárolni. Ez újdonság az előző évhez képest. Azért vált szükségessé, hogy a Gasztrohegy vendégeit megkülönböztessük, hogy a helyszínek között félóránként közlekedő elektromos kisbuszokra ők ingyenesen szállhassanak fel. A kóstolópohár, a karszalag és a térkép ára 1500 Ft lesz.

– Mit tartalmaz a Gasztrohegy bérlet?
– A barangolásban, kóstolásban segít az 5 kóstolót tartalmazó, kedvezményes Gasztrohegy bérlet. Ezzel a bérlettel előre kiszámíthatók a költségek, egy ilyen fix csomag turisztikailag is termékszerűbb – mondja Gábor.
– A tíz helyszínből a vendégek szabadon dönthetik el, hogy bérletüket melyik öt vendéglátónál váltják be a hétvége során. Természetesen a bérletesek is kapnak karszalagot és poharat is, és ingyenesen használhatják a helyszínek között közlekedő buszt.

Badacsony, tekergő, busz

Fotó: Mihály Szilvia

– Mi vár arra, aki a vezetett gasztrotúrára jelentkezik?
– Ha valaki szeretne bennfentesen kóstolni, nagyobb csapattal közösen túrázni és megismerni a hegy vendéglátóit helyi idegenvezetővel, akkor neki szól a csoportos Gasztrokaland. Nekünk ez a kedvencünk. Itt előre lehet tudni, hogy melyik helyszínekre megyünk, és ott milyen menüvel várnak bennünket, a gasztro élményen túl sok-sok háttérinformációt is kapnak a résztvevők.

Fotó: Mihály Szilvia

A vezetett túrán a vendégek betekinthetnek a kulisszák mögé, találkozhatnak a házigazdákkal, beszélgethetnek, mélyebben megismerhetik a helyek történetét. Az egy csoportban résztvevők egymást is jobban megismerhetik, lehetőség van új barátságok kialakulására, valódi közösségi élmény megélésére. Az előző évben is volt arra példa, hogy az egyik hétvégén összebarátkozó társaságok a következő Gasztrohegyre már közösen jöttek.

– Ha valakinek kevesebb ideje van, és csak belekóstolna egy-egy étterem kínálatába, vagy épp nem akar nagyobb társasághoz csatlakozni, az egyedül is körbejárhatja a vendéglátóhelyeket?
– Természetesen. A la carte változatban a helyeket szabadon bejárva a vendégek teljesen önállóan teremthetik meg magaduknak személyre szabott útvonalukat. A helyek többnyire kóstoló adagokkal készülnek, mi azt javasoljuk, hogy a hétvége alatt járjunk végig minél több helyszínt, de természetesen csak úgy, egy helyre is benézhetünk.

Fotó: Mihály Szilvia

– Bővült a helyszínek száma is.
– A Gasztrohegy vendéglátói minden évben szeretettel látnak egy új tagot, de a bővülés nem kötelező jellegű. Idén tizedikként csatlakozott a badacsonyörsi Vánkos, mely panziónként kezdte, mára azonban melegkonyhás bisztróval bővültek.

Október végén a halak lesznek a tányérok főszereplői.
Kattints ide az első Gasztrohegy hétvége programjáért és a menüsorért!

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva