likeBalaton.hu | 2023.09.26. 12:00
Gasztrohegy Badacsony: Elindítják az igazi balatoni gasztro-szezont
Izgalmas tematikákkal érkezik a Gasztrohegy 6. évada: ősztől tavaszig 10, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely dolgozik azon, hogy egyedülálló gasztrotúra keretében mutassa be Badacsony legjavát. A vendéglátók vallják: ősztől tavaszig a Balatonon lenni életérzés, érdemes kipróbálni!

A Balaton-imádók számára az igazi balatoni szezon már jó ideje szeptemberben kezdődik: szellős strandok és utcák, az indián nyárral vegyülő szüret után ráérős ebédek, vacsorák és borkóstolók – amikor a vendég mellett a vendéglátónak is jobban van ideje a szó szoros értelemben vendéget látni!

Badacsony gasztronómiai kincsei az őszi-tavaszi időszakban

Nem véletlenül ilyenkor – októbertől áprilisig – zajlanak a Gasztrohegy hétvégéi. Az új „évadot” most másodszorra fejelik meg egy szeptemberi tapas hétvégével, hogy megmutassák: a mediterrán életérzésért nem kell Badacsonynál messzebbre utazni!

Gasztrohegy hétvégék: a vendéglátók mesélnek

– Augusztus 20. után kezdődik számunkra az év talán legizgalmasabb időszaka, ami teret ad a különlegesebb programoknak. Amikor végre van idő kitalálni az eseményeket, a séfeknek az ételeket, a vendégek pedig kiélvezhetik az igazi, kompromisszum mentes nyaralást. Ősszel a szüret izgatottsága, a színes táj, az újborok hoznak mindig valami újat, télen pedig egy nagy séta után beülni egy vendéglő melegébe: ez az igazi kizökkenés a hétköznapokból. Mi is kizökkenünk és kizökkentünk, mert a vendéglátók ezekre a hétvégékre extra ételekkel készülnek: a szeptemberi tapasozás után jönnek a vadak, lesz világkonyha hétvégénk, de a strandos klasszikusokat is kicsit kipofozzuk, tányérra rakjuk majd. Decemberben pedig az időben is utazunk: megnézzük mit főzhettek a badacsonyi nagyik régen, vagy mi lehetett Kisfaludy tányérján – osztja meg az információkat Budavári Dóra kommunikációs vezető.

– Máig nincs máshol ilyen előkóstolás és közösségi műhelymunka. Nagyon szeretünk ezáltal is készülni a Gasztrohegy hétvégékre. Ez a nagy titok: hogy a vendég is jobban érzi magát a vendéglátók kedvenc programján. Az utóbbi időben úgy érzékelem, az emberek amúgy is jobban keresik a nem marketing vezérelt rendezvényeket, ahol inkább a közös értékteremtés a motiváció – teszi hozzá Kardos Gábor ötletgazda.

– Ilyenkor van időnk elmélyülni a részletekben és megmutatni Badacsony egy olyan arcát, amit a legjobban szeretünk. Büszkék vagyunk rá, hogy a Gasztrohegy keretében a hegy 6 éve egyfajta gasztro-műhelyként is működik, megteremtettünk egy olyan platformot, ahol a környező éttermek, borászatok közösen gondolkodhatnak, alkothatnak, várhatják a vendégeket. Ez egy életérzés: egyszerre eszel finomakat, borozol és túrázol – fogalmaz Laposa Bence, ők a Laposa Birtok teraszával és a Hableánnyal vesznek részt az eseménysorozatban.

– Túl egy nehéz építkezésen, új tetővel, friss lendülettel ismét a Gasztrohegy csapatban a Tilia. Nagyon várjuk már ezeket a különleges hangulatú hétvégéket, és persze Titeket! – lelkesedik Nagy Miklós, ők a Tilia szomszédságában lévő Bonvino Borbárban és a hegy tetején, a Kisfaludy-ház Étteremben is várják a vendégeket.

– Nagy igazság, hogy balatoni vendéglátósként – egyre inkább – nem érdemes csak a nyárral számolni! Mi egész évben gondolkodunk, egyre erősebb az ősz, a tél és a tavasz is, így kerül egyensúlyba minden – mondja Nagy István, a Borbarátok lelke, akik komoly törzsközönséggel rendelkeznek egész évben. A visszajáró vendégek is szeretik a Gasztrohegy hétvégék hozta változatosságot.

– Fenntartható szálláshelyként és bisztróként igyekszünk egész évben a “nose to tail” elv szerint szezonálisan főzni és ételeinken keresztül bemutatni a Balaton régió sokszínűségét! Az őszi/téli napokban pedig biztosan előkerülnek a pincénk kincsei, mint például a házi lardo, a kacsamell sonkánk, és a különböző kimchik! – árul el apró titkokat Sipos Réka és Petykó István, a Vánkos házigazdái.

Programok és helyszínek: Gasztrohegy 6. évad

Tavaly új helyszínként került be az Éliás Birtok, ők idén is részt vesznek kiegészítő helyszínként.

– A Gasztrohegy hétvégék az Éliás Birtok számára különös izgalmakat hordoznak. Szeretjük a készülődést – mit készítsünk, milyen borokat vegyünk elő a sikeres tételeink közül-, és szeretnénk ezek által különleges, megismételhetetlen élményekkel gazdagítani a hozzánk ellátogatókat – meséli Éliás Csaba, ők a családdal együtt várják a látogatókat.

– Borászként nekem az ősz a badacsonyi szüretet jelenti. Ha szüret akkor Kéknyelű. Ha Kéknyelű akkor Gasztrohegy. Ebben az inspiráló hangulatban nemcsak feltöltődni jó, hanem együtt alkotni és új élményeket szerezni – mondja Istvándy Gergely. Ők az Istvándy Birtok és Borműhelyben várják, hogy a boraikat, elsősorban a Kéknyelűt, és persze a vidék szépségét megmutathassák a Badacsonyba érkezőknek.

– Nagyon örülök, hogy idén kicsit megújult a tematika is, egy ilyen rendezvénynek időről időre szüksége van arra, hogy megújuljon, elsősorban magunk miatt, hogy új feladatokat, kihívásokat kapjunk. És ezzel a vendégek is jól járnak! Ilyenkor végre van idő kikacsintani mentálisan is abból, amiben a nyár zsúfoltabb hónapjaiban benne vagyunk, és több idő van a betérő vendégekre is. Kiegészítő helyszínként leginkább borokkal, italkísérettel és olykor kiegészítő tapasokkal készülünk majd – teszi hozzá Tóth Ádám, a Pláne Badacsony házigazdája.

Fotó: Gasztrohegy

 

A Gasztrohegy hétvégékre a tapasos hétvégén kívül gasztrobérlet váltható, mely 4 kóstolót tartalmaz italkísérettel 4 választott fő helyszínen (a bérleteket a Tixa-n lehet megvárásolni)

• Szeptember 30.- Október 1. TAPASOK hétvégéje
• Október 21-22. Világok konyhája – Utazás a föld körül
• November 25-26. Vadak & minden, ami erdő
• December 28-29-30. BADACSONYI TÖRTÉNETEK – helyi receptek, avagy mit ettek nagyanyáink és mi lehetett Kisfaludyék tányérján?
• Január 20-21. Halak a hegyen – Fish & Hill
• Február 24-25. TÜZES hétvége – Tábortűz, misztikum, lávakő, szenvedély a vulkánok földjén
• Március 23-24. Magyaros fogások hétvégéje – Tökéletes klasszikusok & hagyományok megcsavarva
• Április 20-21. Beach Food!!! – Gyere nyár!

HELYSZÍNEK: (Gasztrohegy menüvel)
• Fő helyszínek: Laposa Birtok, Hableány, Tilia Borvendéglő, Hotel Bonvino Borbár, Borbarátok Vendéglő, Kisfaludy-ház Étterem, Vánkos
• Kiegészítő helyszínek (borok, tapasok, falatok): Pláne Badacsony borterasz, Éliás Birtok, Istvándy Birtok és Borműhely

Nyitókép: Gasztrohegy

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva