Penthouse Restaurant & Bar – Siófok
A Sió Pláza második emeletén található étteremben hatalmas a választék. A nyitott látványpult és a kiszolgálás is remek, barátságosak és segítőkészek az ott dolgozók. A kínálatban mindig találunk megszokott fogásokat, ugyanakkor a heti és napi ajánlat gyakran tartalmaz magyaros ételeket, például rakottkáposztát, tökfőzeléket vagy éppen lebbencslevest. A napi menü ára nagyon pénztárcabarát, ezért is választják sokan Siófokon. Ráadásul itt nem kell azon izgulni, hogy a menüzésre adott időn belül odaérjen az ember, hiszen az esti zárásig folyamatos a kínálat.
Sanyi Sarok – Siófok
Siófok-Szabadifürdőn, a vasútállomásnál lévő Sanyi Sarok étterem a vendégek és a helyiek kedvence. A hagyományos magyar fogások mellett a séf heti ajánlatát is szívesen választják a vendégek, ami sokszor valamilyen hagyományos étel megújított változata. Újdonság az a hatalmas, kültéri kemence, amelyben egészen porhanyósra, ropogósra sütik hétvégenként pl. a sertéscsülköt. Ezért a fogásért más, közeli településekről is sokan „átugranak”, ugyanakkor a diétázók is megtalálják a számításukat egy-egy saláta vagy kímélő étel formájában.
Tölgyfa Étterem & Pub – Zamárdi
A Tölgyfa egy családias étterem Zamárdiban, ahol egyszerű ételeket kínálnak minőségi és szezonális alapanyagokból egy pici csavarral. A csavar abban áll, hogy nagyon jó minőségű fogásokat kaphatunk, legyen az egy cukorborsóleves vagy egy BBQ Grill csirke coleslaw salátával, vagy egy T-bone Steak tükörtojással. A hely pub részében laza hangulat, az étterem részében hagyományos kisvendéglői hangulat fogadja a vendégeket. A sokoldalúság miatt nem csak a helyiek, és a nyaralók kedvence lett rövid időn belül, hanem az ínyenceké, sőt a vendéglátósoké is, így – mint mondják – a törzsvendégek igényei miatt muszáj változatosnak lenni. Kéthavonta cserélik az étlapot, melyen bőséges a választék.
Kis Szieszta – Balatonboglár
Nem a „fősodorban”, hanem Balatonboglár egyik kis utcájában van a Kis Szieszta Étterem, immár 12 éve. Az étlap összeállításakor itt arra törekedtek, hogy minél több fajta ízlést tudjanak kielégíteni. Van egy kétfogásos ajánlatuk, amit csak ebédidőben szolgálnak fel. 2 féle levesből és 6 féle második fogásból lehet választani.
Legendás a vargányalevesük, nagyon szeretik a vendégek a csirkemellet pizzatésztában sütve, a visszajelzések alapján steak sütésben verhetetlenek, de a Szieszta bőségtál is népszerű, ha családi rendezvényekről van szó. Az étterem szerda és vasárnap kivételével minden nap 11:30-tól 22 óráig tart nyitva.
Zöldkert Vendéglő – Fonyódliget
A Zöldkert Vendéglő hét évvel ezelőtt nyitott Fonyódligeten, de a tulajdonosoknak, addigra már több mint húsz év vendéglátós tapasztalat volt a háta mögött. Éppen ezért az étlap összeállításakor is nagy rutinnal válogattak: a házias, magyaros ízek dominálnak náluk. Kínálnak heti menüt és napi ajánlatot is.A vendégek kedvencei, a Zöldkertben a sült kacsa párolt káposztával, a sült csülök parasztosan, vagy a libamájjal és gombával töltött cordon bleu, de olyan is van, aki kifejezetten az újházi tyúkhúslevesért jár hozzájuk.
A nyári szezonon kívül hétfőtől csütörtökig 10.00-tól 15.00-ig, péntek-szombat-vasárnap pedig 10.00-tól 21.00-ig tartanak nyitva. Év végén, január elején minden évben tartanak pár hét szünetet.
Csillagvár étterem – Balatonszentgyörgy
A nagy klasszikus Balatonszentgyörgyön. Több mint 20 éve változatlanul azzal a filozófiával tart nyitva a Csillagvár, hogy aki egy étterembe bemegy, annak nagyon jóllakottan szabad távozni. Egyszerű lenne megtalálni, akkor is ha nem a főút onnan lehet megismerni ezt az éttermet, hogy ebédidőtől, sötétedésig állandó a teltház. Éppen ezért nyáron mindenképpen érdemes asztalt foglalni és azzal is számolni kell, hogy itt a menüket leszámítva, frissen készülnek az ételek, tehát ha étlapról rendel valaki arra bizony bő fél órát biztosan várakoznia kell. A legtöbben egyébként az „A” menü miatt járnak ide, ami egy finom húsleves, három hússzelet, vegyes körettel, 1090 forintért.
Ezen kívül még három különböző napi menüből lehet választani az étlap kínálata mellett, a D menü a legolcsóbb, 790 forintért és vagy egy tészta, vagy egy főzelék van benne a napi leves mellett. A menükön kívül napi ajánlat is van ebédidőben. A konyha, klasszikus házias és magyaros és az adagok is a magyar átlagízléshez igazodnak, hatalmas nagyok.
Az étterem egész évben, reggel 8-tól, este 11 óráig tart nyitva.
Íz-Labor – Keszthely
Az egyik bevásárlóközpontban találhatjuk azt az önkiszolgáló éttermet, ahol hétfőtől-péntekig két féle napi menüt is kínálnak az ebédelni vágyóknak. Az Íz-Laborban az egyik menü mindig egy főzelékes- ennek ára levessel együtt 990 forint, s további 150 forintért kérhetünk feltétet a főzelékre. A másik, ugyancsak kétfogásos menü 1350 forintba kerül. Ezeken kívül több féle leves, főétel, köret, saláta és desszert szerepel a kínálatban. Az étteremben -néhány adagáron kapható fogáson kívül – a lemért étel súlya alapján fizetnek a vendégek.
Jóbarát vendéglő – Keszthely
Magyaros és nemzetközi konyhával várja a vendégeket a város régóta sokak által kedvelt étterme. Hétköznapokon két féle napi menü is szerepel a kínálatban: a két fogás 1100 forintba kerül, s az ugyancsak levesből és főételből álló állandó ebédmenü étkei közül is lehet választani -utóbbiak ára 1250 forint. Aki pedig nem menüzni, hanem ebédelni vagy vacsorázni tér be, az többek között olyan fogások közül választhat, mint például a vargányakrémleves, a halászlé, vagy a szarvasgulyás;az előételek között szerepel hideg hízott kacsamáj, s erdélyi padlizsánkrém is. A Jóbarát vendéglőben a főételeknél hús-hal-és tésztaételekre, s tócsivariációkra is lelhetünk az étlapon. A készételek sorában van pacalpörkölt, szarvaspörkölt és rántott csülök is.
Az Én Anyósom Étterem – Hévíz
A Hévíz és Alsópáhok határán fekvő AzÉn anyósom nem csak a turisták, hanem a helyiek egyik kedvenc étterme. Ha csak sietünk, akkor az önkiszolgáló részen tudunk finomakat enni, ha pedig terített asztalnál, igazi ínyencségekre vágyunk, a csárdaépületben tudunk helyet foglalni.
A családias étterem a közösségi oldalán vicces posztokkal jelzi az aktuális kínálatot: Réges-régen egy messzi-messzi étteremben zöldséges májgaluska levest főzött Nagyanyám, aztán elkészítette a vajas borjúsültet, a tejfeles marharagut, rókagombás kacsamájat, a többi ételt rábízta a szakácsaira, de a desszertet nem engedte ki a kezei közül túrós morzsa sütit sütött kemencében.
A parkolás ingyenes, ez étterem egész évben nyitva tart.
Kerekes Pince – Balatonalmádi
Almádi parti részétől távolodva a domboldalon található a Kerekes Pince kerthelyiség és borterasz, ahová a környékbeliek az év minden szakában szívesen járnak. Különleges borvacsorák helyszíneként nem csak az ételek kiválóak, de a panoráma is lenyűgöző, és bár egyre többen fedezik fel, mégis megmaradt meghitt és varázslatos helynek. Az étlap ugyan nem több oldalas, de akár a grillezett kecskesajtot, akár az angus marhából készült steaket, vagy a grillezett harcsát választjuk, olyan ízvilágban lesz részünk, amely felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújthat. A turistáknak talán kiesik a hely, ám a helyiek közül sokaknak törzshelyük és visszatérő vendégei a csendes, családi kertvendéglőnek.
Mélytányér – Balatonalmádi
Valamikor a legendás Méj’Víz klubkocsma állt a helyén, most a helyiek egyik kedvenc étterme, főleg a tulajdonos, Dimitrisz miatt, aki régi barátként üdvözöl minden vendéget. Barátságos, otthonos, családias hely a magyar konyha házias ízeivel, ahol hetente változó menü várja a betérőket. Elvitelre is lehet ételt kérni, szívesen látnak születésnapot, ballagást, bármit ünneplő társaságot és egész évben várja az éhes szájakat.
Halásztanya – Alsóörs
Alsóörs másik, helyiek által kedvelt étterme a Halásztanya, ahol a modern gasztronómiai irányzatok ételeit ötvözik a hagyományos magyar konyha elemeivel, figyelembe véve a régió jellegzetes ízeit. Nevével ellentétben nem csupán halételeket találunk az étlapon, ám abból is vannak ínycsiklandó fogások, elsősorban a bográcsban készült halászlé pontyból, harcsából vagy akár vegyesen. Kóstolhatunk rozé sertéssültet lecsóhabbal és tócsival, vagy BBQ marhaoldalast kimcsivel, és bizony kár lenne kihagyni a klasszikus túrós csuszát is. A hangulatos étterem ugyan nem egy kifőzde, de a környékbeliek egész évben szívesen jönnek ide, ha egy ízletes és különleges ebédet vagy vacsorát szeretnének elfogyasztani.
Bakter Bisztró – Alsóörs
A tavalyi évben elnyerte az ország legjobb bisztrója címet, de ettől függetlenül is a helyiek egyik kedvence a régi vasútállomás melletti resti. Abszolút családias hangulat, nagyon barátságos vendéglátók és hazai ízek kavalkádja jellemzi a bisztrót, ahol emberes adagokkal lakhatunk jól. Ide még egy kávéra vagy egy jó sörre is szeretnek betérni az alsóörsiek, de egy jó gulyásra, pörkölt-nokedli vagy rántott hús – sült krumpli kombóra éhező vendégek örömmel járnak vissza.
Laguna étterem – Balatonfüred
A balatonfürediek első számú kedvence a Balaton Szabadidőközpontban található étterem, ami menza rendszerben heti menüvel várja vendégeit egész évben. A napi menü mellett az étteremnek minden napra van egy külön ajánlata. Klasszikus magyar fogások ízletesen elkészítve, legyen akár zöldborsóleves és sajtos penne a menü, vagy húsleves lúdgégetésztával, utána egy jó rántott karaj tejfölös krumplipürével, mindenképpen kiadós és finom ebédet szolgálnak fel. Helyben és elvitelre is lehet kérni az ételeket, de igény szerint ki is szállítanak.
Nyitókép: shutterstock