Keszey Ágnes / zaol.hu | 2020.05.26. 10:00
150 milliárd forintos turisztikai program segíti a szálláshelyeket
A maximum nyolcszobás szálláshelyek üzemeltetői szobánként egymillió forint támogatáshoz juthatnak, s a nagyobb szálláshelyek fejlesztésére is biztosít forrást a kormány.

dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az alsó­páhoki Kolping Hotelben felidézte, hogy 2017-ben indult fejlesztési program a szálláshelyek megújulására, kapacitásbővülésére. Eddig 750 panzió kapott támogatást, és mintegy ezer új szoba készült el, 4700-at felújítottak, valamint 74 új, száz szoba alatti vidéki szálloda épül vagy korszerűsödik.

dr. Guller Zoltán: Pályázatot írunk ki a Balaton-parti kempingek fejlesztésére Fotó: Keszey Ágnes

– Magyarország kormánya arról döntött, hogy további 150 milliárd forintot biztosít turisztikai fejlesztésekre, a magyarországi szálláshelyek teljes körű megújítását célzó program utolsó szakaszának megvalósítására. Ebből hamarosan ötmilliárd forint keret­összeggel pályázatot fogunk kiírni a Balaton-parti kempingek fejlesztésére. 85 milliárd forint támogatást adunk száz szoba feletti vidéki szállodák építésére és felújítására, valamint négy ötcsillagos vidéki szálloda megújítását is támogatjuk. A vállalkozóktól 85 milliárd forint önerőt kérünk, így e programelem összességében 170 milliárd forinttal járul hozzá a magyar turizmus fejlesztéséhez – jelentette be dr. Guller Zoltán.

A kisebb szálláshelyek fejlesztésére is lesz lehetőség pályázati támogatással.

– A vidéki Magyarország összes, legfeljebb nyolcszobás szálláshelyének tulajdonosait hívjuk és várjuk egy 60 milliárd forint keretösszegű támogatási programba, amelynek célja, hogy a vidéken található 28 ezer, összesen 55 ezer szobás magánszálláshely mindegyike szobánként egymillió forint támogatást kapjon.

A pályázati felhívást a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban regisztrált szálláshelyek a rendszerbe való belépéskor találják meg. A támogatást még a nyáron folyósítják. A vezérigazgató kiemelte, hogy a válságból való kilábalás a fejlesztésekkel érhető el. A Zalai Hírlap kérdésére pedig elemezte a turisztikai ágazat várható jövőjét. A járványügyi veszélyhelyzet előtt, januárban és februárban soha nem tapasztalt növekedés volt: több mint húsz százalékkal nőtt a vendégek száma.

– Ezt a nagyon emelkedő trendet törte derékba a koronavírus-járvány. Két hete indult meg az óvatos újranyitás. Voltak olyan napok a Balatonnál, amikor jobbak voltak az adatok az egy évvel korábbinál. A magyar turizmus körülbelül harmadát teszi ki a belföldi turizmus. Ez ebben az esztendőben akár az ötven százalékot is elérheti.

A külföldi vendégforgalomról kiemelte, hogy amint biztonságos, megnyílhatnak a határok, de csak olyan országokból érkezhetnek vendégek, amelyekben nincs járvány­ügyi veszélyhelyzet. Első lépésként a határ menti, majd a schengeni határokon belüli turisták jöhetnének, a tengerentúli pia­cok esetében másfél-két éves időszakról is beszélhetünk. A vezérigazgató elemzése szerint a hazai turizmus teljesítménye 2022 márciusára fogja visszanyerni a 2019-es szintet.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva