Fábos Erika | 2019.09.15. 11:00
2 milliárd forintból Csisztáig robog majd a kisvasút
Jövőre lesz hetven éves a balatonfenyvesi kisvasút, két év múlva Csisztáig lehet utazni vele. 2 milliárd forintból fejlesztik.

A térségi települések három évvel ezelőtt nyújtottak be pályázatot Balatonfenyves vezetésével, hogy a Nagybereken átvágó kisvasúton ismét el lehessen jutni a Balaton-partról mindössze 5-6 kilométerre lévő Csisztapuszta gyógyfürdőjébe. Ez közúton csak nagy kerülővel, Fonyódon és Lengyeltótin keresztül érhető el.

A munkákra év elején már kaptak 650 millió forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere az MTI-nek azt mondta: a most elnyert 2,1 milliárd forintból a vasút felújítása történik meg, a 650 millió forintos forrásból pedig Csisztafürdőnél egy kerékpáros-turizmust is kiszolgáló állomás épül, fejlesztik a kisvasút imremajori állomását, és korszerűsítik a fenyvesi végállomás épületét is. Reményei szerint, több mint egy évtizednyi üzemszünet után, legkésőbb 2021-ben újra el lehet majd jutni a Balaton-partról Buzsákra, illetve Csisztapusztára kisvasúttal.

Idén nyáron rekordszámú, júliusban és augusztusban is 24 ezer utas váltott jegyet a balatonfenyvesi kisvonatokra. A márciusban megkezdett, majd a nyárra felfüggesztett pályafelújítás szeptember 9-től, november végéig folytatódik Balatonfenyves és Somogyszentpál között, pótló-buszok közlekednek a vonalon.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva