Krausz Andrea | 2024.09.26. 14:00
3 ezer éves arany nyakék került elő a Balaton melletti Somlón
Szinte érintetlen állapotban húztak elő egy 3 ezer éves, bronzkori arany nyakéket augusztusban egy a Somló-hegyen talált korsóból. A szenzációs leletet októbertől a nagyközönség is megcsodálhatja a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A Balaton közelében feltárt arany nyakék előkerülése világszenzációnak számít. A Magyar nemzeti Múzeum régészei 2023-ban kezdték a Somló-hegy régészeti feltárását, és annyi lelet került elő, hogy elégnek bizonyul egy kiállítási anyaghoz – számol be róla az mnm.hu.

Egy korsó belsejében rejtőzött a 3 ezer éves arany nyakék

A 2024 augusztusában zajló ásatások során sikerült a felszínre hozni egy agyag korsót, amelyben rengeteg bronzékszert (karikák, pityke, gyöngy, spirál), és egy szinte érintetlen, kidolgozott arany nyakéket is elrejtettek.

A lelet azt bizonyítja, hogy a Somló fontos hely volt a késő bronzkori és kora vaskori emberek számára. A pompás ékszert, valószínűleg a korabeli elithez tartozó nő viselhette.

A tárgy egykori elrejtésének pontos körülményeit homály fedi.

Kr.e. 1000–850 körül gazdag emberek laktak a Somlón, egyikük arany nyakéket is hordott
Fotó: Mihály Szilvia

A Somlón talált arany nyakéket októberben kiállítják

– A lelet a Magyar nemzeti Múzeum több mint 220 éves történetében is szenzáció – mondta dr. Zsigmond Gábor főigazgató. Az összeállításából kiderül: néhány hasonló arany nyakékről tudnak, amely előkerült Európában, de jelentőségét tekintve 3-4 ezzel összevethető régészeti leletanyag létezik a kontinensen.

Nincs sok ehhez fogható bronzkori arany nyakék Európában
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum/Jaksity Iván

A nyakék a hónap kincseként látható október közepétől az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében.

Nyitókép: Magyar Nemzeti Múzeum/Jaksity Iván

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva