2020.06.05. 15:07
3 szalag, ami nélkül nincs otthoni felújítás
Hirdetés - A felújítás költséges dolog, így sokan saját kezűleg állnak neki. A mesterfogásokat viszont nem ismerik, pedig sok fejfájást meg lehet spórolni néhány apró trükkel. Ezekből szemeztünk most néhányat.

Sok oka lehet, hogy a saját kezünkbe vesszük a felújítást. Talán csak a régit akarjuk szebbé varázsolni, vagy egy lelakott új lakásra futotta csak, amit helyre kell hozni és rövid a költségvetés, ezért megspórolnánk a munkadíjat. Az is lehet, hogy nem akarunk várni, mert a jobb kezű, igazán hozzáértő szakemberek sokszor több hónapos határidővel vállalnak csak munkát.

A kényszer rávisz sokunkat, hogy nekifogjunk a munkának, és bár a világhálón már szinte minden szakmunkáról részletes videós anyagot lehet találni, jó tudni néhány apró eszközről, ami nagyon meg tudja könnyíti a munkát.

Érzékeny felületek maszkolása

A legtöbb felújítás során festünk is, falakat éppúgy, mint falburkolatokat. A festés egyszerű és olcsó alternatívája a teljes burkolatcserének, ugyanakkor fontos a festékek és egyéb anyagok csomagolásán található utasításokat pontosan betartani, mert nem lesz tartós az eredmény, vagy sok munka lesz utána a takarítás. A maszkoló szalag életmentő tud lenni sok esetben, azt azonban kevesen tudják, hogy nagyon sokféle szalag létezik és nem mindegy, hogy melyiket használjuk. Ne (csak) az ára alapján válasszunk, hanem nézzük meg alaposan, hogy melyik mit tud.

Más szalag kell ugyanis csempe, tapéta, fa felület, fém, falburkolat maszkolásához. Ez azért van, mert a különböző felületek sérülékenysége is más és más. A drága papír és textil tapéta melletti festéshez olyan maszkoló szalagot kell használni, ami alacsony tapadású, így eltávolításnál nem fogja roncsolni a drága felületet.

Ezzel szemben például csempe vagy fémdekor elemek mellett erős tapadású maszkoló szalagot lehet használni. A fémek, csempék jól tűrik az erős szalagokat, nem károsodnak az eltávolításnál, így minimálisra csökkenthető az esetleges festékszennyeződés a kívánt festési határon túl.

A tiszta és pontos festéshez, színes vakoláshoz nyújtanak segítséget a különféle maszkoló szalagok

A tiszta és pontos festéshez, színes vakoláshoz nyújtanak segítséget a különféle maszkoló szalagok

Vakolt felületek maszkolása

Ha nincs nagy mértékű omlás vagy károsodás, homlokzat javításakor némi vakolat foltozás után sokszor elegendő egy festés vagy egy vékony színesvakolat réteg. Ha a felület kazettás és több színből akarjuk festeni, vagy a lábazat színe eltér a homlokzatétól, itt is érdemes maszkoló szalagot használni. Kevesen tudják, hogy vannak speciális, vakolt felületre alkalmazható maszkoló szalagok, amik pont a megfelelő mértékű tapadással maradnak fenn a felületen, UV és időjárás állóak, de eltávolításnál nem szakadnak a rajtuk lévő vastagabb vakolatréteg alatt sem.

Az ilyen szalagok töredékére tudják csökkenteni a festésre, vakolásra fordított munkaidőt, mert nem kell olyan precízen figyelni a határokra. Emellett jóval esztétikusabb végeredményt is hoznak, szép, tiszta élekkel.

Kétoldalú ragasztószalag

A felújítások során gyakran cserélik a padlószőnyeget, vagy a megkopott padlóburkolatot rejtik el egy szép, vastag padlószőnyeg alá. Meleg felületet ad és a szomszéd irányába is csökkenti a leszűrődő zajokat. Ugyanez igaz a PVC padlókra is, amik sok modern mintával és színben kaphatóak.

Ezeket a padlóburkolókat azonban nem szögelik, hanem kétoldalú ragasztószalaggal rögzítik a padlóhoz. Ne spóroljunk rajta, helyezzük fel az előírt távolságokban a kétoldalú ragasztószalagot, mert a tartós rögzítést így tudjuk biztosítani. Az előírásoknak megfelelően előkészített felületre felhelyezett ragasztószalag azonban akár évtizedekig gond nélkül a helyén tartja az új burkolatokat.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva