likeBalaton.hu | 2020.07.18. 17:00
333 jó hely – megjelent a legújabb Balaton Gasztrokalauz
Nyolcadszor jelent meg a Magyar Konyha magazin Balaton Gasztrokalauza, amely hagyományosan a nyári lapszámhoz jár ajándékba. A kiadvány 333 tókörnyéki helyet ajánl, köztük 55 vadonatúj úticélt.

Járvány ide, vírus oda, a Balatonon továbbra is folytatódik a gasztroforradalom, melyet a Magyar Konyha magazin nyári számához készített Balaton Gasztrokalauz is bizonyít. Már a tavalyi összeállításban is szerepelt 50 új hely, de idén újabb félszáz – egészen pontosan 55 – többségében idén nyitott – kisvendéglő, halsütő, pop up hely, étteremlakás, kultúrbisztró, cukrászda –, került először a kiadványba. Az igazán minőségi helyek tehát szinte kivétel nélkül túlélték a válságot, az újak pedig igazodtak az évek óta erősödő trendhez: sokszínű, igényes tóparti gasztronómia van kialakulóban, kizárólag a Balatonra jellemző ízekkel és életérzéssel.

Új ízvilág, régi jó hangulat

A fejlődés tehát töretlen, az étlap is egyre változatosabb a tóparton. Az ínyenc fogások és a helyi alapanyagokra épülő beach foodok mellett egyre több a régi típusú kisvendéglő, ahol az igényesebb vendégek már nemcsak a közismert borokat vagy a Hedon kézműves sört keresik, hanem a keszthelyi tokhalat, a tapolcai pisztrángot, a balatonfenyvesi Angus marhát, a tekeresvölgyi sajtot, vagy éppen a Lellei Konyakmeggyet is.

Egy falat helyi finomság

Egyre több a minőségi strandbisztró is, ahol szinte divat a helyi alapanyagok használata és akár fürdőruhában is kóstolhatunk gourmet fogásokat és kitűnő tóparti borokat. Mindehhez persze kellett a termelők, piacok, pékségek, delikáteszboltok, borászok támogatása, és az olyan közösségi összefogások is, mint amilyen a Patkó piac, amely bizonyította: a déli part termelői is elkötelezettek, ha egyelőre nem is olyan ismertek, mint a Balaton-felvidék manufaktúrái.

Ahol a lángos és a hal szinte kötelező

Szerencsére nem lett igazuk azoknak, akik a halászati tilalom miatt a tóparti halételek eltűnését jósolták. Hála az aquakultúráknak és a friss tengeri halakat forgalmazó vállalkozásoknak, a halkínálat viszonylag gazdag, a hekk már senkinek sem kötelező. Aki pedig szereti, mert megszokta, mint a fokhagymás lángost, annak sincs oka szégyenkezni, hiszen ma már a jó lángos sem ritkaság. Aki pedig megszomjazott a sós falatok után, a kiadványban a helyi borászatokat is megtalálja.

Fotó: Magyar Konyha hivatalos sajtófót

Minden, ami Balatoni gasztronóma és Magyar Konyha a likeBalaton.hu-n, itt! Készítsd az ízlelőbimbóidat!

 

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva