Mihály Szilvia | 2019.07.29. 09:00
51 évesen egy szál deszkán kerüli meg a Balatont
Közel 200 km-t gurul két nap alatt az 51 éves Bognár Attila, hogy deszkájával megkerülje a Balatont! Ha a napokban látjátok a bicikliúton, integessetek neki és biztassátok, vagy csatlakozzatok hozzá biciklivel, görkorival, rollerrel!

Bognár Attila 51 évesen vág neki a Balaton-kerülésnek, ami a nyári csúcsforgalomban még autóval is kihívás, persze, sportosabb kirándulóknak kerékpárral akár egy nap alatt is teljesíthető a táv, sőt ultramaraton futók is rendszeresen kerülik meg a tavat. De longboarddal, ennél a gördeszkánál valamivel hosszabb, 4 keréken guruló deszkával nem sokan vágnak neki. Attila két félbehagyott és egy sikeres kör után idén 2 naposra tervezi a különleges gurulást.

Azt mondja, az eső sem tántorítja el tervétől, lélekben is felkészült a kihívásra. Hajnali 4-kor indul Keszthelyről az északi part felé, első kísérője Balatonedericsig megy vele, de bárki, bárhol csatlakozhat hozzá.

Fotó: Mihály Szilvia

Nézd meg, milyen egy edzése a Bringakörúton:

A teszt és az edzés megvolt!

Közzétette: Attila Bognár – 2019. július 21., vasárnap

– Mi a terv, milyen gyorsan haladsz a longboarddal?
– Kétnaposra tervezem a körutat. Átlagosan óránként 10 km-t tudok a deszkámmal megtenni, 15-20 km-enként tervezek kisebb pihenőket, de alvás nélkül, egyhuzamban akarom teljesíteni a távot. Az előző évben a cipőm miatt kellett feladnom, most már erre is figyelek, megtanultam, hogy sem a zokni, sem a cipő nem mellékes kérdés.

– Mit viszel magaddal?
– Néhány szendvicset, és innivalót. A folyadék utánpótlásra nagyon oda kell figyelni, az fontosabb, mint az evés. Most egy új fejlámpával megyek, az előző évben a kör vége felé Balatonberénynél már alig pislákolt a lámpám. Most power bankot és pótlámpát is viszek magammal.

Fotó: Bognár Attila

– Mik a kedvenc szakaszaid a Balatonnál?
– Balatonakarattyán a magas partot nagyon szeretem, bár nehéz terep, és Siófokot is szeretem az egyenes utakkal.

– Korábban sem álltak távol tőled az extrém sportok?
– Kipróbáltam Balatonfüreden és Zánkán a water jumpot, a sísáncról való vízbe ugrálást bringával. A nevezésnél a hosztesz lányok nem akarták elhinni, hogy 1968-ban születtem, azt hitték, viccelek. A 15 méteres sísáncra biciklivel nem volt túl sok jelentkező.

– Kajakozol is. Mit szeretsz jobban? Vízen lenni vagy a víz körül gurulni?
– Gurulni. A longboard szerelem volt első látásra. Ráálltam, és azonnal sikerélményem volt. Más csapágyazású, jobban gurul, mint egy hagyományos gördeszka.

Fotó: Bognár Attila

– Hogy vélekednek rólad a bringások, amikor találkoznak veled?
– Mindenki nagyon pozitív, kezd eloszlani a fejekben, hogy a deszkások csavargók, rossz emberek. A sport, a kerékpározás és a deszkázás is pozitív energiával töltenek fel. Azt szoktam mondani, hogy aki hisztis, guruljon egyet és lenyugszik. Találkoztam 80 év feletti házaspárral Balatonedericsnél, akik Zamárdiból tekertek odáig és szurkoltak nekem. Az emberek nagy része biztat, amikor találkozunk. Egy szántódi kemping mellett egy fiatal, 20 év körüli lány üldögélt tolószékben, amikor arra gurultam, integetett, lelkesen hajrázott, ez lelkileg nagyon mély élmény volt, erőt adott.

Találkoztam olyan Balatont kerülő biciklis ráccal is Badacsonyörsnél, aki mozgáskorlátozott volt, mégis körbetekerte a tavat. Más kisebb bajokkal is a kanapén fekszik, ő meg lelkes, pozitív volt, nagyon sokat jelentenek nekem ezek a találkozások, beszélgetések. Volt olyan autós, aki megállt mellettem, és felajánlotta, hogy elvisz egy darabig, de nem élek ezekkel a lehetőségekkel, nem szállok fel sem buszra, sem vonatra. Elsősorban magamnak bizonyítok, magamat pedig miért csapnám be.

Nézd meg, hogy gurul Attila a longboarddal:

Mutatjuk az indulást, hajrá!

Készítette: Mihály Szilvia

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva