2018.10.16. 15:00
Hegymagas a nyugalom csúcsa
Sokan az Oroszlánszáj-kút kiváló vizéért jönnek Hegymagasra, másokat a Szent György-hegy szépsége, híres bazaltorgonái vagy kiváló pincészetei vonzanak.

A Tapolcai-medencét kettészelő, vukanikus eredetű hegy, amely Tapolcáról és Szigligetről is pár perc alatt elérhető, sok kitűnő pincét rejt, a legigényesebb borturista is megtalálja a számítását. Itt tényleg kiérezni az olaszrizlingből a mandula ízét – az első Szent György-hegyi borkóstolás alkalmával én is megtapasztaltam.

A hegyen 47 fajta szőlő terem, legalábbis ennyiről tudunk – tájékoztatott Sallee Barbara humánökológus, a 300 lelkes Hegymagas polgármestere. A Szent György-hegyről elmondta: települései megőrizték a régi falusi struktúrát. Kisebb parcellákon folyik a szőlőművelés, mint például Badacsonyban vagy a Somló területén, s az épített környezet is levegősebb, kevesebb a ház. A látogatókat általában a hegy kisugárzása, varázsa ragadja meg leginkább, s a nyugalom, amelyet áraszt.

A Szent György-hegy főleg a bazaltorgonákról híres, de a kilátásért is érdemes a tetejére menni.

– Itt fényszennyezés sincsen, az éjszakák sötétek, semmi sem zavarja a csillagos égbolt látványát – emelte ki Sallee Barbara. Persze nemcsak ezért jönnek a turisták, hanem például a természeti kincsek miatt. A Szent György-hegy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Legismertebb turisztikai célpontjai a bazaltorgonák. Ezek akár harminc méter magas és másfél méter átmérőt is elérő bazalt- oszlopok.

A hegy vulkáni tevékenységének lezárulta után, a felszínre jutott láva kihűlése során formálódtak “orgonasípokká”. Az erózió ma is alakítja ezeket a képződményeket. A túraútvonalak mentén a bazalt- orgonákhoz és a 414 méter magas Szent György-hegy tetejére is el lehet jutni, ahonnét káprázatos kilátás nyílik a Balaton-felvidéki tanúhegyekre és a Keszthelyi-hegységre. Mondják, hogy Szigliget vára is innen a legszebb. A botanikai vénával megáldottak kirándulás közben felfedezhetik azt a védett növényt, amely Magyarországon csak a Szent György-hegyen fordul elő, a csellingpáfrányt. Ahogy már szót ejtettünk róla, a borturizmus kedvelt célpontja a Szent György-hegy.

– Itt savasabb borok teremnek, mint Badacsonyban, ezért karakteresebbek, férfiasabbak – mondta Nyári Ödön borász. – A talaj adottságai nagyon jók. Amikor a pincét építettem, láttam a talajszelvényt: van egy félméteres termőréteg, utána a pannon-tengeri homok, amelyben bazalt is található. Rengeteg az apró törmelék, s ebből a szőlő magába tudja venni az ásványi anyagokat. Én szinte csak fehérbort termelek, elhanyagolható mennyiségben van vörösborom. A hegy legjellemzőbb fajtája az olaszrizling, de van szürkebarát, rajnai rizling, kéknyelű, cserszegi fűszeres.

A borturizmus helyzetéről Nyári Ödön elmondta: felfutóban van, bár a manapság tapasztalható pénztelenség nem tesz jót neki. Ami a minőséget illeti, a Szent György-hegyi borok a hazai élvonalba tartoznak, persze meg kell válogatni, hogy melyik pincébe nyitunk be. Az elmúlt időszak bevált turisztikai fejlesztése volt a pincéket végigjáró buszjárat beindítása. Ezt már a bioborokat előállító Szászi Pincében hallottuk, amikor betértünk.

A Tarányi-présházat a 18. században építették, már műemlék (Fotó: Szabó Judit)

Fiatal nőkből álló társasággal találkoztunk, Badacsonyból jöttek át a kéknyelűvirágzás ünnepéről borkóstolóra. Rögtön kiderült, hogy ízlésük megegyezik a házigazdáéval: a minőségi, száraz borokat kedvelik. Borért és vízért egyaránt érdemes Hegymagasra menni. A hegyen öt iható vizű forrás volt, ebből egy maradt, az Oroszlánszáj-kút. Olyan finom és lágy a vize, hogy távolabbi településekről is eljönnek, hogy megtöltsék a kannákat.

Oroszlánszáj-kút

Vannak, akik gyógyhatást tulajdonítanak a víznek, melyet az önkormányzat havonta bevizsgáltat. A kút közelében található a barokk Lengyel-Tóti kápolna, és a mellette lévő, 18. században épült Tarányi-présház, a Balaton-felvidéki építészet egyik emblematikus műemléke. Kihagyhatatlan látnivaló a közelében lévő Emmaus is, annak ellenére, hogy nagyon leromlott állapotú. Ez egy kolostor volt, bár úgy tudják, soha nem szentelték fel. Egy barát építtette, ide vonult vissza imádkozni több szerzetessel. Az épület magántulajdonban van, s az elmúlt években tovább romlott az állaga. Egyelőre csak remélik, hogy nem lesz az enyészeté a hegy múltjának ez a különleges mementója.

A Szent György-hegyi Balaton felvidéki Lengyel kápolna. 1760 körül a lengyeltóti Lengyel család építtette (Wikipedia)

A hegytető a sportolókat is vonzza. Hegymagas minden évben megrendezi a Szent György-hegyi csúcsfutamot 4,6 és 10 kilométeres távokkal, ez egy futóverseny a hegyre fel és le. A rendezvények sorát gyarapítja a Jazzmagas névre keresztelt jazzünnep, valamint a borhoz, szőlőhöz és hagyományokhoz fűződő programok.

Forrás: duol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva