viharjelzés: Siófoknál 0
10°
11°
Északi
0 km/h
2018.10.22. 10:00 Süllőfesztivál otthon is
Megosztom
A hétvégén süllőfesztivál volt Szigligeten. Ám, ha mégsem tudtál elmenni, akkor se hagyd ki a süllő fantasztikus ízét. Íme három egyszerű recept.

A szigligeti esemény részleteit itt találod.

TEPSIS SÜLLŐ BURGONYÁVAL ÉS MÁRVÁNYSAJTTAL

Hozzávalók: 1,5 kg süllő, 1 kg krumpli, 5 dl tejszín, 10 dkg márványsajt, 1 dl olaj, só, bors, fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor

Elkészítés:
1. A héjában megfőzött krumplit felkarikázzuk, s a vajjal kikent sütőedény aljára tesszük. Ráhelyezzük a beirdalt süllőt, amit előtte kívül-belül alaposan bedörzsöltünk az olaj-só-bors-fokhagyma keverékével.

2. A tejszínbe belemorzsoljuk a márványsajt ot, összekeverjük a fokhagymával, a borral, és ezt az egészre ráöntjük.

3. Lefedve közepes lángon 30 percig sütjük, majd fedél nélkül 10 percig pirítjuk.

 

SÜLLŐ MANDULAMÁRTÁSSAL

Hozzávalók: kb. 1 kg-os süllő egészben, 10 dkg vaj, só, fehérbors
A mártáshoz: 10 dkg darált mandula, 10 dkg vaj, 1 dl fehérbor, só, bors, 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, 10 dkg sajt

Elkészítés:

1. A süllőt megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, állni hagyjuk.

2. Elkészítjük a mandulamártást: a felolvasztott vajon megpirítjuk kicsit a mandulát, vigyázva, nehogy leégjen, hozzáadjuk a lisztet. Pirítjuk, majd lassú kevergetés közben felöntjük a tejjel, forraljuk, ízesítjük sóval, borssal, majd hozzáadjuk a reszelt sajt ot, és újra forraljuk, majd levesszük a lángról.

3. A süllőt előmelegített sütőben a felolvasztott vajon többszöri locsolgatás mellett kisütjük.

4. A kenyérkockákat teflon edényben szárazon megpirítjuk.

5. Tálra halmozzuk a kenyérkockákat, majd ráhelyezzük a süllőt, a mandulamártást külön tálban szervírozzuk.

FOGAS (SÜLLŐ) GUNDEL MÓDRA

HOZZÁVALÓK: 80 dkg fogas színhús, 6 dkg liszt, 1 db tojás, 3 db tojásfehérje (a mártásból kimaradt), 12 dkg zsemlemorzsa, 15 dkg zsír vagy vaj
Az angolos parajhoz: 1 kg leveles paraj, só, szódabikarbóna, 2 dkg vaj, törött bors
A gombához: 15 dkg gomba, 3 dkg vaj, só, bors, petrezselyem zöldje
A Mornay-mártáshoz: 4 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl tejszín, 3 db tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, só, szerecsendió
A tetejére: 5 dkg reszelt sajt, 2 dkg vaj

ELKÉSZÍTÉS
1. A vékonyra szeletelt gombát a vajban sóval, borssal, finomra vágott petrezselyem zöldjével puhára pároljuk, hogy levét elfője.

2. A halat 6 részre vágjuk, besózzuk, majd a lisztbe, a tojások fehérjével elkevert egész tojásba és a morzsába forgatva a forró zsírban kirántjuk.

3. Elkészítjük a Mornay-mártást, mely a fenti anyagokból úgy készül, mint egy besamelmártás.

4. Egy nagy tálban szétterítjük az angolos parajt, erre helyezzük (nem közvetlen egymás mellé!) a rántott halat, tetejére elosztjuk a gombát, majd az egészet beborítjuk a Mornay-mártással. Végül meghintjük az 5 dkg reszelt sajt tal, megöntözzük a 2 dkg olvasztott vajjal, és forró sütőben pirosra sütjük.

A szigligeti Süllőfesztivál részleteit itt találod.

Itt találsz még több süllős receptet.

Forrás: mindmegette.hu

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva