Péter B. Árpád / zaol.hu | 2020.06.16. 06:00
67 balatoni fürdőhely újul meg az idén
2017 óta tart a strandok fejlesztése az MTÜ támogatásával, idén 90 strandon, köztük 67 balatoni fürdőhelyen 3 milliárd forintot meghaladó értékben fejlesztenek.

Újabb balatoni strand újult meg, és a hétvégén megkezdődött a fürdőszezon is Balatonedericsen. A településsel együtt idén 90 fürdőhelyen fejlesztenek, a Balaton mellett a Tisza- és a Velencei-tónál is. Erre a programra a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 3 milliárd forintot biztosít.

A strandok fejlesztése 2017 óta tart az MTÜ támogatásával, erre eddig összesen több mint tízmilliárd forintot fordítottak, fogalmazott Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese. Előbb a Balaton 30 településének 55 fizetős strandja kapott több mint kétmilliárd forintot, majd 43, több évtizede elhanyagolt szabadstrand újult meg 4,4 milliárd forintból.

– Idén 90 strandon, köztük 67 balatoni fürdőhelyen 3 milliárd forintot meghaladó értékben fejlesztenek, a programba pedig a Tisza- és a Velencei-tó is bekapcsolódik. Megújulnak a mosdók és a vizesblokkok, baba-mama szobát alakítanak ki s a mozgáskorlátozottak vízbejutását segítő szerkezetet is üzembe állítanak.

Vízpróba. Könnyid László bízik a sikeres szezonban
Fotó: MTI/Varga György

 

Könnyid László hangsúlyozta, a program célja, hogy 2030-ra valamennyi, élővíz melletti strand modern, XXI. századi színvonalú legyen. A beruházások kisebb lépésekben történnek, hogy a nyaralók nyugalmát ne zavarják meg a rekonstrukciók. Éppen ezért az ügynökség tíz szempontból álló listát állított fel, amely alapján fontossági sorrendben haladhatnak az önkormányzatok a különféle munkákkal.

Mindezzel párhuzamosan az egész Balaton körül egységes arculatot kapnak például az öltözőkabinok és a tájékoztató táblák, amelyeken a strandok neve mellett megjelenik a tó varázslatos színe, a balatoni naplemente, illetve egy-egy motívum az északi és a déli partról, a korallszínű gyűrű pedig egy mentőövet szimbolizál.

– A pünkösdi hétvége óta egyértelműen növekszik a foglalási kedv belföldön, és fokozatosan érkeznek a külföldi vendégek regisztrációi is. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a bővülés napról napra érzékelhető, az utazók főként a júliusi és az augusztusi időpontokat keresik. A nyártól azt várjuk, hogy magas vendégforgalom mellett sikeres szezont zárunk, amelynek a végén még akár meg is lepődhetünk.

Hasonló reményekkel tekint a következő hónapok elé Papp János, Balatonederics polgármestere is.

– Az emberek ki vannak éhezve a napsütésre, a szabadságra, és sok időt töltenek majd el a Balatonnál – szögezte le. – A magyar turizmus ezért erős lesz, hiszen van félsz az emberekben a külföldi nyaralást illetően, mert ha ott történik valami, akkor karanténba kerülnek, kérdéses a hazatérésük. Magyarországon a hazai turisták nagyobb biztonságban érzik magukat, de mellettük számítunk például a német és az osztrák vendégek visszatérésére is.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva