Benedek Bálint / zaol.hu | 2020.07.21. 10:00
A Balaton forró csókja - málna egy kis csilis csavarral
A „Balaton forró csókja” elnevezésű fagylalttal nyert különdíjat az év balatoni fagylaltja versenyen a nagykanizsai Buzsics Viktor. A fiatal a balatonboglári Tejvirág Fagylaltozót vezeti.

Buzsics Viktor a Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolába járt, s mint oly sok fiatal, nyári munkákat vállalt. Zalakaroson az egyik szórakozóhelyen pohárszedő volt, később kipróbálta a mixerkedést is. Az érettségit követően viszont a vendéglátás helyett a pécsi testnevelési egyetemet választotta. Szabad idejében gyakran készített koktélokat, aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve a ballagásra kapott középkategóriás autójának árából beszerzett egy jégkásakészítő gépet és annak szállítására egy kisebb furgont.

Buzsics Viktor nagyon büszke arra, hogy az újragondolt gyümölcsfagyijával kiérdemelte a szakmai zsűri elismerését Fotó: ZH

– Bő öt évvel ezelőtt pedig egyik jó barátom, az azóta a 2019. év fagylaltja címmel rendelkező Wilheim Dávid egy kanizsai rendezvényen ismertetett meg a gombócos fagylaltok titokzatos világával. Az egyetemi tanulmányaim mellett a pécsi vásárban árultam a jégkását, később – némi nagyszülői támogatással – a repertoárt egy lágyfagylat-készítő géppel egészítettem ki. A saját vállalkozás sem váratott sokat magára, a baranyai megyeszékhelyen alapos piackutatást követően kibéreltem egy kis helyiséget.

A bevételt félretettem, gyűjtögettem, hiszen a Dávid által készített hűsítő édesség íze teljesen lenyűgözött, a készítése pedig sokkal jobban érdekelt. Amikor csak tehettem, meglátogattam, igyekezett bevonni a részletekbe, szorgalmasan tanultam, és számos apró műhelytitkot elárult a fagylaltokról. Hasznos időszak volt, hiszen hamar ráeszméltem: megtaláltam az utamat, a jövőmet. Ekkor azt éreztem, a pécsi üzletre nem tudok százszázalékosan figyelni, ezért bezártam.

Maximalistaként szerettem volna a legjobbak közé tartozni. Ezért szakmai tanfolyamokon mélyítettem a tudásomat, sőt a kollégákkal még Olaszországba is elutaztunk, hogy a fagylalt bölcsőjében tapasztaljuk meg, miként dolgoznak az ízekkel, a textúrákkal és az új lehetőségekkel.

Isteni fagylaltokkal várjuk ma is kedves vendégeinket a Platán strandon! 😍🍦🙆‍♀️📷@ptimiii

Közzétette: Tejvirág Fagylaltozó – 2020. július 11., szombat

Tavaly Dáviddal és a másik fanatikus barátjukkal, a fővárosi Fazekas Ádámmal elindultak a budapesti Gelato Fesztivál Challenge viadalon. Ádám a különleges pisztáciafagyijával megnyerte a hazai selejtezőt, így részt vehetett az Európa-bajnokságon Rómában. Azon a megmérettetésen a kanizsai minikülönítmény újabb diadalhoz segítette Ádámot, aki a nemzetközi zsűrinél is a legjobbnak bizonyult a pisztáciájával.

– Ezek a szakmai továbbképzések, élmények mind hozzájárultak ahhoz, hogy megnyithattam a balatonboglári partszakasz közelében, a pavilonsoron a saját üzletemet – folytatta Viktor. – Az olaszoknál egy fagyalttechnikus azt tanácsolta, hogy mindig a saját szájunk íze szerint készítsünk édességet. A fagylalt például Itáliában, ahogy egyre délebbre haladunk, édesebb lesz. Az ízlés válogatja, kinek milyen összetétel „jön be”. Igyekeztem egyedi ízeket kitalálni, közben megtartani a hagyományokat, és persze az újításokat is kipróbálni, mindezt úgy, hogy kizárólag természetes anyagokat használjak fel.

Málnafagyi egy kis csilis csavarral. Ütős ízkombináció Fotó: ZH

A fiatal szerint a kísérletezés örök, eközben fejlődik a kreativitás. S hogy miként készült a Balaton forró csókja? Négy éve egy fagyival részt vett egy csokikarneválon. Készített egy extra étcsokoládé-fagylaltot, melyre három különböző málnaöntet került. Az egyik volt a csilis málna. Akkor nagyon megtetszett az íze, és úgy gondolta, hogy ezt megpróbálja tökéletesítve egymagában elindítani a Balaton fagylaltja versenyen. Viktor az egészen apró nüanszokra is figyelt, hiszen úgy készítette el a fagylaltot, hogy előtte megnézte, mennyire lesz meleg a viadal napján.

Itt olvashatsz a díjkiosztóról!

– Olyan ízkombináció elérésére törekedtem, hogy a málnafagylalt csípőssége ne legyen zavaró, vagy ne egyből csípjen, hanem csak később – avatott be a részletekbe. – A csilinek van egyfajta fűszeressége, melyet illik ismerni, ezért az elkészítése külön odafigyelést igényelt. A Balaton fagylaltját és a különdíjakat odaítélő négytagú szakértő zsűri a fagyizómban kóstolta meg a nevezett fagylaltomat. Így mindjárt véleményezték is a munkámat, ami eszméletlenül jó érzés volt. Ahogy hatalmas megtiszteltetésként éltem meg, hogy egy ilyen nívós seregszemlén az egyik nívós elismerést elnyertem. A fagyin kívül természetesen a jégkása is megmaradt a kínálatban, amely olyan élményt nyújt, mintha fagyasztott gyümölcspürét innánk.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva