Minden évben a Csabagyöngyével kezdődik Magyarországon és Európa-szerte a szüret. Idén a legkorábban érő szőlőfajta 1-2 héttel később érik be, mint az elmúlt két évben, így a mögöttünk álló extrém korai évek után visszatértünk a „megszokott” érési időpontokhoz – tájékoztatott a badacsonyörsi Varga Pincészet.
Nézd meg a videót! Egy szőlőszüretelő kombájnnal végzik minden évben a begyűjtést Ordacsehiben:
Az illatos szőlőfajta csemegeszőlőnek is kiváló, régebben gyümölcslé alapanyagként is hasznosították, most pedig egy olyan friss bor készül belőle, amit a fiatalok is kedvelnek, jó fröccsalapanyag, de önmagában fogyasztva is élmény.
Az idei évjárat sok szempontból nehezen indult. A májusi lehűlés, amely a sok éves átlagnál 2℃-kal hűvösebb havi középhőmérsékletet eredményezett, eleve késleltette a fakadást és a fürtmegnyúlást. A Csabagyöngyénél a virágzás is némileg elhúzódott. Ezt követően egy hosszú szárazabb időszak következett. A július elején megérkező csapadék és a sok éves átlagnál jóval több napsütéses óraszám végül kedvezett a bogyók növekedésének, valamint a fürtök beérésének.
„Mennyiség szempontjából közepes, míg minőség szempontjából szép évjáratot zárhatunk ennél a fajtánál. Az Ordacsehiben szüretelt mennyiség idén 90 000 kg lesz, melyet 5 hektárról vásárol meg a Varga Pincészet.” – írják közleményükben.
Nyitókép: Varga Pincészet – hivatalos