LikeBalaton.hu | 2020.08.08. 09:41
A Balatonnál már szüretelnek – nemsokára ihatjuk az első újbort
Ordacsehiben a legkorábban érő magyar szőlőfajta, a Csabagyöngye begyűjtésével augusztus 8-án elindult a szüreti szezon. A Varga Pincészet Magyarország és Európa első újborát állítja elő ebből a dél-balatoni szőlőből.

Minden évben a Csabagyöngyével kezdődik Magyarországon és Európa-szerte a szüret. Idén a legkorábban érő szőlőfajta 1-2 héttel később érik be, mint az elmúlt két évben, így a mögöttünk álló extrém korai évek után visszatértünk a „megszokott” érési időpontokhoz – tájékoztatott a badacsonyörsi Varga Pincészet.

Nézd meg a videót! Egy szőlőszüretelő kombájnnal végzik minden évben a begyűjtést Ordacsehiben:

Az illatos szőlőfajta csemegeszőlőnek is kiváló, régebben gyümölcslé alapanyagként is hasznosították, most pedig egy olyan friss bor készül belőle, amit a fiatalok is kedvelnek, jó fröccsalapanyag, de önmagában fogyasztva is élmény.

Az idei évjárat sok szempontból nehezen indult. A májusi lehűlés, amely a sok éves átlagnál 2℃-kal hűvösebb havi középhőmérsékletet eredményezett, eleve késleltette a fakadást és a fürtmegnyúlást. A Csabagyöngyénél a virágzás is némileg elhúzódott. Ezt követően egy hosszú szárazabb időszak következett. A július elején megérkező csapadék és a sok éves átlagnál jóval több napsütéses óraszám végül kedvezett a bogyók növekedésének, valamint a fürtök beérésének.

A Csabagyöngyéből könnyű fröccsbor készül (Fotó: Varga Pincészet-hivatalos)

“Mennyiség szempontjából közepes, míg minőség szempontjából szép évjáratot zárhatunk ennél a fajtánál. Az Ordacsehiben szüretelt mennyiség idén 90 000 kg lesz, melyet 5 hektárról vásárol meg a Varga Pincészet.” – írják közleményükben.

Nyitókép: Varga Pincészet – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva