2019.05.20. 16:41
A fog elszíneződésének okai és annak megelőzése
Hirdetés - Ha nem szépek a fogaink, sokszor mosolyogni sincs kedvünk. Az embernek ez letörheti a kedvét, hiszen egy csúnyán elszíneződött fogsorral még a nevetés sem az igazi.

Az egyik megoldás a fogfehérítés lehet, vagy az olcsóbb, ha odafigyelünk a táplálkozásra.

Ha azt vesszük észre, hogy rendszeres és alapos fogmosás ellenére is el vannak a fogaink színeződve, érdemes lehet elgondolkozni, mégis mi okozza ezt. Rengeteg olyan étel és ital van ugyanis, mely rövid időn belül a szép, fehér fogsorunkból sárgát vagy éppen szürkéset varázsol.

Fogszínező italok

A tea egy igen egészséges ital, melyet ősszel kimondottan sokan fogyasztanak. A fogorvosok szerint azonban a tea különösen hamar el tudja színezni az addig szép, fehér fogunkat. A fekete tea elszínezett foltokat tud okozni, míg a gyógy- és fehér teák, egységesen fogják be a fogzománcot. Az Italok között jó, ha szénsavmenteset választunk, hiszen az üdítőkben található szénsav nagyon csúnyán roncsolja a fogunk felszínét.

A borok ugyancsak kerülendőek, ha hófehér fogakról álmodozunk. A vörösbor, mely sötét, gazdag színéről ismert, nagyon hamar beszínezi fogainkat. Ilyenkor sokan a fehérborok után nyúlnak, ám ez sem a legjobb választás, hiszen sokkal több savat tartalmaznak, mint vörös társaik.

Kerülendő ételek, a fehér fogak érdekében

Aki igazán szereti a különleges ételeket, biztosan sokszor fogyaszt különféle önteteket és szószokat. A mély színárnyalatú szószokkal azonban jobb, ha vigyázunk, hiszen nem csak a curry, de akár egy finom paradicsomszósz is színezhet. A fogaink fehérségének szempontjából egyértelműen az a jobb megoldás, ha valamilyen világosabb színű öntetet vagy szószt fogyasztunk.

Ha azonban nem tudunk lemondani a karakteresebb színnel rendelkező öntetekről, érdemes étkezés után azonnal kiöblíteni a szánkat és fogat mosni. A gyümölcsök alapvetően egészséges dolgok, melyeket jó, ha sűrűn fogyasztunk. A bennük megtalálható vitaminok nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre. Jó tudni azonban, hogy ha elszínezett fogakkal találjuk szembe magunkat a fürdőszoba tükrében, lehetséges, hogy kedvenc gyümölcsünkről kell egy kis időre lemondanunk.

A megy, a cseresznye, a gránátalma, az áfonya, a szeder, mind-mind azok a gyümölcsök közé tartoznak, melyek igaz hogy nagyon egészségesek és finomak, ám sötét színeik miatt csúnyán el tudják színezni fogainkat. Emellett sok gyümölcs a savas mivolta miatt károsíthatják a fogzománcot. Tehát, ha eszünk is ezekből a gyümölcsökből, ügyeljünk arra, hogy utána mossunk fogat és öblögessünk alaposan!

Forrás: https://www.smiledesigncenter.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva