– A nyár zárásaként tudatosan nem a Szent István napra, hanem a szezon meghosszabbítása céljából rendezzük a harcsafesztivált, amely a halételek népszerűsítéséről szól. Igyekszünk a Balaton élővilágára is fókuszálni – mondta Erdei Barnabás, Fonyód alpolgármestere a rendezvényről, amelyre még az északi partról is megérkeztek az érdeklődők.
– Nálunk családi hagyomány, hogy minden pénteken halászlét eszünk, mert egészséges a hal és szeretjük. Kedvencem a harcsa, mert sokkal finomabb, mint az egyébként sokkal szálkásabb ponty, ami zsírosabb is – mondta Szakács István, aki Révfülöpről ugrott át Fonyódra ebédelni.
– Még kicsit korán van, de már így is hosszú a sor. A tapasztalatom alapján egy húsz perc alatt egy gombostűt sem lehet leejteni, annyian lesznek – mondta néhány perccel dél után Fehér József, a Jocikonyha főszakácsa.
– Sokan kérnek harcsacsipszet, de népszerű a házi kovászolt lepényben tálalt harcsaburger, a halászlé, és a harcsapaprikás is – sorolta a kínálatot.
– Ez a harcsacsipsz nagyon ropogós és nincs benne szálka. Ritka pillanat, hogy ilyet ehetek, mert bár otthon gyakran fogyasztunk halat, nem készül ilyen. Szerintem a harcsa a legfinomabb, de azért szeretem a lazacot is – mondta Láng Boróka, aki testvérével és édesapjával halazott a fesztiválon, amelyen sztárszakácsok gasztroshow keretében mutattak könnyen és gyorsan elkészíthető halételeket.
A színpadon könnyűzenei koncertek, folklór műsorok várták az érdeklődőket.