2019.11.21. 17:00
A horgászatot és a balatoni halakat is népszerűsítették a Bakony Expón
Kiemelt szerepet kaptak a halak és a halfogyasztás az elmúlt hétvégén megrendezett 6. Bakony Expón. A Peca-Kunyhó sátra az élő halakkal – kortól és nemtől függetlenül – rengeteg érdeklődőt vonzott.

A horgászáruház csapata szerette volna megismertetni az emberekkel a környéken, és elsősorban a Balatonban élő halakat. Célul tűzték ki még a horgászat népszerűsítését is, és azt, hogy rábírják a látogatókat arra, hogy több halat egyenek. A sátor felállítása és berendezése, valamint a halak ideszállítása is nagy kihívást jelentett a számukra. Közel három hétig szervezték a költözést az aréna előtti térre, amelyben a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. abszolút partnerük volt és segítette őket.

Végül 13 különböző méretű akváriummal és egy három köbméteres dézsával várták a Bakony Expó látogatóit. Ezekben a növényevő halaktól a ragadozókig próbálták bemutatni a Balatonban megtalálható halakat. Hoztak a kiállításra amurokat, süllőket, pontyokat, keszegféléket, de csukát, balint, szélhajtó küszt és sügéreket is láthattak az érdeklődők a Balaton-vízzel feltöltött akváriumokban és tárolókban.

Fekete-Pordán Anita, a horgászáruház egyik tulajdonosa elmondta, hogy nagyon örültek a rengeteg érdeklődőnek, akik sok-sok kérdéssel bombázták őket. Mivel horgász emberekből álló csapatuk napi szinten kapcsolatban van a halakkal, ezért azt a sok információt, amellyel rendelkeznek a bemutatott halakról, próbálták megosztani a látogatókkal. Hoztak plakátokat és plüsshalakat is, emellett szerveztek kvízjátékot és előadásokat is, amelyek során bemutatták az egyes halfajtákat.

Az ismertetők végén a gasztronómia is terítékre került, vagyis hogy hogyan lehet finoman elkészíteni az adott fajok egyedeit. – A halak elkészítésétől nem kell félni, egyszerű megfőzni őket. Egyszer kell megtanulni, és utána biztos, hogy a család kedvencei lesznek – vélekedett Fekete-Pordán Anita, aki hozzátette még, hogy bár manapság egyre többen fogyasztanak halat, azért a horgászok és családtagjaik sokkal többet esznek az átlagnál.

Az emberek többsége inkább karácsony előtt gondol arra, hogy pontyot vagy keszeget vásároljon az ünnepi menühöz. A halételek népszerűsítésével ezen is szerettek volna változtatni a Bakony Expón.

Olvass tovább a témában! Halas programokat és recepteket is találsz.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva