likeBalaton.hu | 2021.09.14. 09:00
"A kikötőben illik üdvözölni a másik vitorlázót" – itt a Vitorlás Etikett
Humoros jelenetekkel, a negatív példákat is felsorakoztatva mutatják be a hajóra érkezés legalapvetőbb szabályait a Vitorlás Etikett filmsorozat első részében. Ha nem tudod, hogyan kell viselkedni egy vitorláskikötőben, vagy egy jachton, akkor érdemes végignézni a háromperces epizódot.

Megjelent a Magyar Vitorlás Akadémia és a Sailing Film a vitorlázás illemtanáról szóló közös rövidfilmsorozatának első része. A közel háromperces rövidfilmben egyebek mellett a kikötőben való segítségnyújtást, a hajóralépés szabályait és az üdvözléssel kapcsolatos tudnivalókat mutatják be a szereplők. Az illemtan aktuális pontjait egy negatív, de megnevettető szereplővel Máté P Gáborral, valamint két pozitív szereplővel Farkas Laurával és Langer Somával láthatjuk.

– A filmben a főzsivány szerepét osztották rám, úgy is fogalmazhatnék, hogy én voltam a rossz példa. Nekem kellett megtestesítenem azt a szereplőt, aki nem tartja be a vitorlázás etikettjét. Izgalmas volt belebújni egy ilyen figura bőrébe. Azt gondolom, hogy a szabályok betartása, egymás tisztelete, a környezetvédelem, a hajón való viselkedési protokoll megtartása rendkívül fontos. Ha mindenki betartja ezeket a szabályokat, a vitorlázás élménye felértékelődik – fogalmazott Máté P. Gábor.

A színész hozzátette: az etikett emberi oldala fogta meg igazán, mint például, ha két hajó ha találkozik, integetnek egymásnak, vagy hogy kikötésnél természetes elvárás a szomszéd hajók önzetlen segítsége.

Farkas Laura a forgatás előtt pár alkalommal utasként vitorlázott, azonban a hajózásban aktívabban részt venni és közelebbről megismerkedni a sportággal a film kapcsán lett lehetősége.

– Mindenhol számít, hogyan viselkedünk! Itt a hajón, a kikötőben az emberi kapcsolataink, kapcsolódásaink is jelen vannak.

Akkor tudunk biztonságosan hajózni, ha összehangoltan együttműködünk. Ha ez nincs meg, veszélybe sodorhatjuk a másikat és önmagunkat egyaránt

– fogalmazott Farkas Laura, aki hozzátette: éppen ezért is fontos, hogy ezek mintegy „kódexként” megjelenjenek és megismerhetővé váljanak.

Langer Soma szerint a legfontosabb küldetése a filmsorozatnak, hogy mások figyelmét is fel tudja kelteni. – A szabályok fontosak, ezek óvnak minket és a hajónkat. Nem utolsósorban, megalapozzák a kölcsönös tiszteletadást és nyugalmat biztosítanak a sportág szerelmeseinek. Szerintem sokaknak nyújt majd segítséget a sorozat.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva