likeBalaton.hu | 2021.02.19. 08:00
A Kis-Balatonnál már virágzik a pompás és illatos farkasboroszlán
A tavasz első hírnökei között jegyezhetjük a szépséges farkasboroszlánt (Daphne mezereum), melynek rózsaszínű, illatos virágai már messziről csalogatják az arra járókat és persze a korai rovarokat. A Kis-Balaton térségében is kivirágzott ez az orgonavirághoz hasonló gyönyörűség, amiről azt is jó tudni, hogy mérgező.

A farkasboroszlán nagyon hálás a korán érkező tavasznak. Gyakran már december végén hoz egy-egy virágot, de virágzása egész márciusig elhúzódik, a téli hónapok elmúltával a méhek számára az első táplálékforrást jelentik.

Magyarországon védett növény, eszmei értéke 10 000 forint egyedenként.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy újonnan, a Kis-Balaton térségében lévő erdőben találták meg a most már kivirágzott cserjét.

Illatos, de mérgező a farkasboroszlán
Fotó: Bődör Bence, BfNP

 

– Hazánkban sokfelé megtalálható bükkösökben, gyertyános-tölgyesekben, erdőszéleken, vizek melletti növénytársulásokban. A növény minden része, különösen a termés és a kéreg az emlősállatok és az ember számára erősen mérgező, gyermekeknél halálos is lehet. Skarlátpiros álbogyótermését a madarak, különösen a rigófajok szívesen fogyasztják, bennük a méreg nem tesz kárt, így elősegítik a növény terjedését – hívja fel a figyelmet a BfNPI.

Nyitókép: Bődör Bence, BfNP – hivatalos

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva