Vági Barbara / origo.hu | 2020.06.25. 08:00
A legendák és a szerelem kastélya a nádasladányi lak
A nádasdladányi kastélyt 1873-ban építette a Nádasdy-család – a legendák és a szerelem kastélyának is nevezik, de miért?

Neogótikus, ezen belül Tudor-stílusban épült – ezért is érezhetjük magunkat úgy a kastély kertjében, mintha Angliában járnánk. Azért nevezik a szerelem kastélyának, mert gróf Nádasdy Ferenc és felesége, Zichy Ilona házasságkötésük idején kezdték el az építést. Az ifjú – mindössze 24 éves – feleség azonban váratlanul meghalt. Nádasdy Ferenc szerelme olyan mély volt, hogy soha többé nem nősült meg, sőt, a kastély szobáit is úgy rendezte be, ahogyan eredetileg a feleségével eltervezték.

Tudtad, hogy több mint 14 ezer gyufából épült újjá a balatonedericsi kastély?

A kastély a 19. század közepétől a II. világháború végéig a család egyik székhelye volt. Számukra nagyon fontos volt az ősök tisztelete: a család zászlaja a kastély tornyán lengett, a bejárat felett pedig a címerük kapott helyet. A zászló és a címer is több teremben látható. Berendezték az ősök csarnokát is, ahol a család portréi láthatók időrendi sorrendben – mondta Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pedig úgy fogalmazott: aki végigsétál a szobákon, úgy érezheti magát, mintha a grófi család éppen most lépett volna ki az épületből. A kastély uniós támogatásból a Nemzeti Kastélyprogram keretén belül újult meg. Budapesttől nyolcvan, a Balatontól húsz kilométerre van, és több történelmi város – Pápa, Veszprém – is a környéken található.
Az Origo stábja a nádasdladányi kastélyban forgatott.

 

 

A Festeticsek és Keszthely fényben és árnyékban

A Festeticsek nyolc generációjának hétköznapi történetei elevenednek meg ezen a városi sétán. Az érdeklődők megismerhetik többek között egy rejtélyes afrikai vadászat hátterét, egy grófi esküvő menüsorát, a Hévízi-tó és a főnemesi család kapcsolatát, valamint a kastély és a város fénybe borulásának történetét.

 

Nyitókép: MTI / H. Szabó Sándor

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva