
Forralt borba egy csipetnyi paprika
A jó forralt bor titka a jó alapanyag, tudtuk meg a badacsonyi borászoktól. Egybehangzó vélemény, hogy abból a borból lesz finom a forralt bor, amit hidegen is szívesen fogyasztunk.
Vagyis tévhit az a mondás, hogy a rosszabb minőségű bor cukorral majd jó lesz forralt bornak.
Bátran öntsd a kedvenc palackod tartalmát lábosba, adj hozzá fahéjat, narancsot, esetleg egy kis szegfűszeget. A Fata pincében egy csipetnyi piros paprikát is tesznek a forró italba, így lesz igazán forró a hangulat, ha belekortyolsz.

A forralt bor a tél kedvence
Fotó: John’s Pub hivatalos
Keszthelyen a John’s Pubban is a jó minőségű vörösbor a forralt bor alapja.
– A klasszikus recept hagyományait tartva fahéjrúddal, szegfűszeggel, szegfűborssal és ánizzsal készített fűszer kivonattal készül italunk. A titok, a jó minőségű vörösbor, a meleg italt friss téli gyümölcsökkel szervírozzuk – árulja el Joó Zoltán. – A rumpuncsunk alapja egy fekete tea, száraz vörösborral és rummal színesítjük, frissen facsart citromlé és narancslé dobja fel az ízét.

Rum puncs
Fotó: John’s Pub hivatalos
Aperol, ami felmelegít
Ha a nyári kedvenced az Aperol Spritz, akkor a téli ennek az italnak a forró változata lesz. A hévízi Macchiato Cafféban Mihalicz Diána mutatta be nekünk ezt az italkülönlegességet.
– Mangószirup és almalé teszi különlegessé ezt a fehérbor alapú forró italt amibe aperol likőrt is töltünk és narancsszelettel kínáljuk.

Az aperol a tél slágere
Fotó: Macchiato Caffe hivatalos
Forró csokoládé
– A jó forró csoki elkészítése rendkívül egyszerű – tudtuk meg Szalma Lilitől a badacsonyi La Tene Desszertműhelyben. – Csak minőségi alapanyagokat kell hozzá összeválogatni. Mi idén Harrer csokoládét olvasztunk össze jó minőségű Élőbolygó tejjel, amit a kávékhoz is kínálunk és amiből a desszertjeink, fagylaltok is készülnek.
Ha egy csokoládé önmagában finom, amikor esszük, akkor az finom lesz a forró csokiban is.
A mi forró csokink nem tasakos porból készül, hanem valódi csokiőrleményből, ami kisebb a pasztillánál is, így a tejben könnyebben oldódik.

Csak csokoládé és tej kell hozzá
Fotó: Mészáros Annarózsa
Ha a tejnek megfelelő a zsírtartalma, nincs szükség másra, csak két összetevőre, cukor sem kell a csokihoz. Étcsokit, mogyorós tejcsokit, karamellás fehércsokit és chilis narancsos tejcsokit kortyolhattok nálunk, ez utóbbi nagyon extra, a hideg időkben a chili miatt extra forró élményt ad.
Tea vagy kávé?
A keszthelyi Pajti kávézóban egy igazán különleges fűszerezésű forró italt kóstoltunk.
– Chai Latténk saját recept alapján készül, a fekete tea alapú főzetet zöld kardamom, fahéj és még más hasonló fűszer ízesíti, gőzölt, felhabosított tejjel öntjük fel – árulta el a titkot Vass Ákos.
Ez az ital tényleg felforrósít a hűvösebb napokon, ha ezt még megturbóznád egy extra adag koffeinnel, akkor a dirty változatot kérd, amibe egy espressot is kevernek.

Latte teából?
Fotó: Mihály Szilvia
A hagyományos caffé latte-t mézeskalács sziruppal bolondíthatjuk meg, így látványban, ízben és illatban gazdag, ünnepi kávét kapunk.

Fotó: John’s Pub hivatalos
Nyitókép: pixabay