2019.01.20. 20:00
A magyar kultúra napja Veszprém megyében
Ady Endre halálának századik évfordulójáról emlékeznek meg a veszprémi és megyei középiskolák diákjai a magyar kultúra napja alkalmából. De sok érdekes koncert és program várja az érdeklődőket.

Ádámok és Évák ünnepe címet viselő színházi programot kilencedik alkalommal rendezik meg. A szolnoki kezdeményezéshez fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak előadóként Veszprémben – közölte Zalavári Eszter programszervező.

Városszerte kiállítások fogadják az érdeklődőket. A Jutasi úti lakótelepet bemutató képekből nyílik tárlat a Március 15. úti Könyvtárban Szegedi József helytörténeti kutató fotóiból, Lipovszky-Drescher Mária iparművész kerámia és illusztrációs munkáinak kiállítása pedig a Gyulafirátóti Művelődési Házban várja az érdeklődőket.

Macskamesék és más rajzok címmel nyílik meg Fábián László grafikusművész tárlata január 21-én az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központban.

A magyar irodalom és filmkultúra kiemelkedő képviselőiről láthatnak kiállítást az érdeklődők a megyei könyvtárban január 19-től a hónap utolsó napjáig. Az olvasók a kiállított műveket ki is kölcsönözhetik.

Helyi alkotók műveiből nyílik kiállítás a kádártai faluházban január 20-tól, míg az első világháború centenáriuma alkalmából kiírt pályázat eredményhirdetését január 22-én tartják a veszprémi Dubniczay-palotában.

A Laczkó Dezső Múzeum és a Bakonyi Ház kiállításai január 19-én ingyenesen látogathatók, de színházi programok és koncertek is várják az érdeklődőket a város több pontján.

Ábrándon túl – Für Anikó és Karácsony János James akusztikus koncertje hallható a Veszprém Agórában jövő január 21-én. Másnap a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor gáláját rendezik meg a Hangvilla rendezvényközpontban.

 

Január 19-én koszorúzással és a Szent Benedek Iskola diákjainak filmjeiből készült összeállítással emlékeznek meg a résztvevők a magyar kultúra napjáról, január 23-án pedig az Auer Trió hangversenyére válthatnak jegyet az érdeklődők.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva