Keszey Ágnes | 2021.08.05. 07:00
A Répa-Dog az Év strandétele
A balatonfenyvesi A konyhám kreációja, a Répa Dog lett az idei Év Strandétele.

A versenyt a Balatoni Kör hirdeti meg évről évre azzal a céllal, hogy megújuljon a tóparti gasztronómia. Az idei már a hetedik alkalom, hogy újabb és újabb ételeket találnak ki a megmérettetésre a tóparti vendéglátóhelyek tulajdonosai. A Balatoni Kör és a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség stratégiai partnerségben áll egymással, így a BSZ elnöke, Lombár Gábor is beszédet mondott az Év strandétele eredményhirdetésén, a fövenyesi Kalózban.

Fotó: Keszey Ágnes

– Nagyon örülök annak, hogy vannak olyan emberek, akiknek fontos az, hogy minőség jelen legyen a Balatonnál. A Balaton egy csoda, és ezt kell megtölteni minőséggel, szeretettel, vendégszeretettel – emelte ki az elnök.

Szavai után Kardos Gábor, az Év strandétele verseny ötletgazdája felidézte, hogy jópár éve sok kritika érte a balatoni büféket, az azokban kínált ételeket és sokak elvárása, kívánsága volt, hogy ez változzon. A BK ezért indította útjára az Év strandétele versenyt, melyet minden évben meghirdetnek. A kezdeményezés hamar kedvelt lett a vendéglátóhelyek tulajdonosai körében.

Fotó: Keszey Ágnes

Kardos Gábor arról is szólt, hogy a verseny elindításától fő célkitűzés volt a korábban főként egészségtelen, nehezen emészthető ételekből álló strandkínálat megújítása, egészségesebb ételek népszerűsítése, ami a jelek szerint a kreatívabb balatoni strandkonyhák esetében mára éppoly evidens lett mint az, hogy igyekezzenek friss és helyi, illetve a régióban termett minőségi alapanyagokból készíteni ételeiket. Az idei versenyen döntőbe jutott ételeket és készítőiket Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke mutatta be.

Fotó: Keszey Ágnes

A díjátadót megelőző napon járta végig a hét döntőst a zömmel zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűri, melyhez idén Bíró Lajos sztárséf is csatlakozott. A szervezők egyébként kiemelték, hogy a hét döntős ételből öt vegetáriánus volt, így egyértelmű, hogy mi a trend idén a strandgasztronómiában. A köszöntő beszédek után aztán elérkezett a várva-várt pillanat.

 

A Répa Dog készítője, Szikra Gabriella, a tarstulajdonosa egyébként korábban is nyert már az Év Strandétele versenyben, akkor a Gofcsi nevű goffrisütőben készített tócsnival.

 

A díjátadó után elsőként beszélgettünk a győztessel. Arra voltunk kíváncsiak, vajon hogyan jött az ötlet a rántott répa elkészítésére?
– Nálunk mindig nagyon egyszerűen alakulnak az ételek. Ez úgy alakult, hogy éppen egy hatalmas répamennyiséget kaptam és minden évben szeretem és nagy kihívásnak is tartom az új ételeket elkészíteni. A kolléganőm ötlete volt, hogy a répát használjuk. Elindult a fantázia, hogyan alakítjuk, mi legyen belőle. Szoktuk azt mondani, hogy a bunda alatt minden finom, minden jó – így úgy gondoltuk, hogy akkor bundázzuk. Aztán amikor bebundáztuk, felvágtuk, után már jött az ötlet, hogy egy szószt : egy saját készítésű pestokrémet teszünk rá. A szárított hagyma és a gyömbér pedig nálunk mindenbe mehet – úgyhogy a répára is rákerült. A bacont meg nagyon sokan szeretik árulta el A Konyhám tulajdonosa, Szikra Gabriella, akivel egyébként a közelmúltban beszélgettünk a balatoni strandok gasztronómiájáról.

Az Év Strandétele a Répa Dog
Fotó: Heim Alexandra

 

A szervezők közlése a díjazott és a döntőbe jutott ételekről

A magyar konyhában elterjedt a rántotthús mellett a rántott gomba és karfiol is. A répa-dog díjazásával a zsűri egyáltalán nem azt kívánta megerősíteni, hogy szinte bármit kirántva érdemes elkészíteni.

A Konyhám rusztikus morzsában kisütött répája különlegesen finom, könnyen elkészíthető és abszolút egészséges strandétel, ami igazi nyári sláger lehetne a strandok kínálatában. Mivel nem bébirépákat rántottak ki, hanem nagyobb méretűeket és a panko-hoz hasonló rusztikus hazai morzsa nem szívja magába az olajat, ezért a hangsúly ízben is inkább a zöldségre kerül mint a panírozásra és emiatt különösen fontos a legjobb minőségű alapanyag hozzá.

A tálalást és az ízeket sült bacon, egy majonézes-tejfölös pesto krém, marinált gyömbér és szárított hagyma színesíti. A Konyhámban 1690 forint az ára.

Az Év Felfedezettje díjat kiérdemlő balatonvilágosi Tarow bisztró nemrég nyílt a Club Aliga vízparti részén és már a helyszín is elvarázsolja a vendégeket. Balra a végtelenbe vesző Balaton, jobbra vitorláskikötő: ennél pazarabb tóparti panorámát nehéz találni. A bisztró azonban nem éri be azzal, hogy csupán a látvány vonzzon oda minket.

A séf kifejezetten izgalmassá teszi az egyre népszerűbb vegetáriánus kínálatot is. Vegán bundáskenyerükben a tojást csicseriborsó liszt, mandulatej és kurkuma bundával váltják ki, a tojásra jellemző «kénes » ízt pedig a feketesó adja hozzá. Feltétnek avokádó, paradicsomos salsa, savanyított lilahagyma és friss zöldfűszerek teszik még izgalmasabbá az ételt (2350 Ft).

Valljuk be, még ma is a legtöbb étteremben legfeljebb rántott sajt vagy gomba választására kárhoztatják a vegákat, pedig ez a trend feltartóztathatatlanul erősödik és a minőségi vendéglátóhelyek ma már nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy elriasszák ezt a vendégkört. Sokan pedig ételérzényeség miatt vagy csak egészségtudatosságból keresik a kímélőbb ételeket.

A balatonalmádi Terasz strandbisztró Balatoni Bokrétája szintén könnyen tálalható vegán változatban is, mivel a hajdinalisztes palacsintát eleve tojás nélkül készítik és ebbe mint nagy tölcsérbe kerül a paradicsomos, tokhalas, helyi sajtos saláta dresszinggel. Ez is népszerű strandétel lehetne és kétszeresen is innovatív, mert a szokványosnál izgalmasabb módon és kézben elvihető formában tálal egy nagyon egészséges salátát, amivel a hajdinás palacsinta miatt bőven jól is lakhat bárki. Másfelől a ma még sajnos általánosan elterjedt gyakorlattal szakítva a sós palacsintát nem az édes alapreceptjével készítették el, hanem a sós ízekkel sokkal jobban harmonizáló és egészséges hajdinaliszttel.

Ugyanakkor nem egyszerűen lemásolták a sós francia-breton palacsintát, hanem kifejezetten saját, balatoni étellé alakították át, ami kiváló példája annak, amit a régióra jellemző Beach Foodnak hívunk. Ha itthon méltán büszkék akarunk lenni a palacsinta kultúránkra, akkor leginkább a sós palacsintatészta recepteket érdemes úgy újragondolni, ahogyan a Terasz bisztró tette.

A korábban már szintén díjat nyert zamárdi Tiki Beach bisztró is nagyot újított azzal az ötlettel, hogy édesburgonyából készítettek rendkívül finom lángost, amit szarvasraguval tálaltak, de ez az étel is lehetne akár vegán is más feltéttel. Az édesburgonya nemcsak divatos helyettesítője a burgonyának, hanem alacsonyabb kalóriatartalma és glikémiás indexe miatt, illetve magasabb vitamintartalma miatt is az egészségtudatos közönség egyre jobban kedveli.

A tavaly holtversenyben első díjat nyerő alsóörsi Fogas bisztró idén harcsaroláddal és tokhalas túrógombóc feltéttel megspékelt gyömbéres tökfőzelékkel nevezett. Jó példa ez arra, hogy ma már akár a legmagasabb bisztró nívót is meg lehet találni egy-egy balatoni strandon, ugyanakkor tálcában akár elvitelre is ki tudják adni az ételt, nemcsak a színharmóniának megfelelően kiválasztott tányérban elegánsan tálalva.

Kifejezetten ígéretes strandétel ötlet a mexikói elote grillezett kukorica balatoniasítása, amivel ketten is neveztek, de végül a tihanyi Kedvenc Kávé és Delikát « Balote » nevű étele jutott a döntőbe. A sült kukorica csövet többféle sajtból és házi majonézből készített mártogatóba forgatják zöldfűszerekkel, ami tartalmasabb és izgalmasabb is mint a mindenhol megtalálható sima főtt kukorica.

Az örvényesi Random Bagel egzotikusabb kombinációkat is felvonultató kínálatából Mekk Mester fantázianevű grillezett kecskesajtos-céklás bagellel jutott a döntőbe, ami szintén tökéletesen megfelel mindannak a követelménynek, ami a versenykiírásban szerepelt: minőségi helyi alapanyagokból frissen készül. Idén indult ígéretes hely ez is, bizonyítva, hogy a Balatonnál a vendéglátást sújtó pandémia ellenére sem tört meg a Beach Food trend és a fejlődés eddigi lendülete, mert sorra nyílnak klassz és kreatív új vendéglátóhelyek a tóparton.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva