likeBalaton.hu | 2021.04.19. 10:00
„A vendéglátósok beszéljék rá dolgozóikat a koronavírus elleni oltásra”
A hét közepén várható a teraszok nyitása. Egészen pontosan akkor, amikor elérjük a 3,5 millió beoltott személyt. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint felelőtlenség úgy kinyitni, hogy a vendéglátós dolgozók nincsenek beoltva.

Kovács László szerint a jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat,

és ha jó idő lesz, nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az M1 aktuális csatorna műsorában örvendetesnek nevezte, hogy 3,5 millió beoltott után újranyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és a teraszdíjat is elengedi a kormány. Mint mondta, a mintegy féléves leállás után most az árukészlet leltárazása, selejtezése, újratöltése, a személyzeti létszám feltöltése és egy alapos takarítás, fertőtlenítés a vendéglátósok feladata.

– A zárás alatt az átlagos forgalom nem volt magasabb 15-20 százaléknál. Csak az ételkiszállítás tartotta életben a szektort, de sokan, főleg vidéken nem tudtak ezzel élni, nem volt értelme nyitva tartaniuk. Azoknak azonban, akik a nehézségek ellenére is megtartották dolgozóik jó részét, most helyzeti előnyük van – fogalmazott az elnök.

Előnyben vannak, akik megtartották dolgozóik jó részét
Fotó: Krausz Andrea

 

Fontosnak nevezte, hogy a vendéglátósok rábeszéljék dolgozóikat a koronavírus elleni oltásra. Kovács László szerint több szempontból is felelőtlenség úgy kinyitni, hogy a dolgozók nincsenek beoltva.

– Hiszen ha valaki beviszi a fertőzést, azt a kollégái és a vendégek is elkaphatják, és akár karantén alá is kerülhet a személyzet, ami a működést veszélyeztetheti. Egy ilyen helyzet ráadásul a vendégekben is bizalmatlanságot kelthet

– emelte ki Kovács László.

Az ipartestületi elnök reményeit fejezte ki, hogy az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok után a vendéglátásban és a turizmusban dolgozók is előnyt élvezhetnek majd az oltásnál.

Mit kell tudnunk a terasznyitásról és a szabályokról?

  • A vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán a vendéglátó üzlet vendéggel érintkező munkatársa (vagyis a felszolgáló) köteles maszkot viselni.
  • A vendég nem köteles maszkot viselni.
  • A vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán reggel 5 óra és este 21.30 óra között a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.
  • 21.30 és reggel 5 óra között a vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása tilos.
  • A vendéglátó üzleten belül mindenki köteles az eddig megszokott módon maszkot viselni, kivéve a hat éven aluliak, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek.
  • Ugyanakkor a vendéglátó üzleten belül továbbra is tilos tartózkodniuk a nem ott dolgozóknak, kivéve, ha elviteles ételt vesznek át, vagy mosdóba mennek.
  • A fogyasztás beltérben továbbra is tilos.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva