Krausz Andrea | 2020.07.12. 15:00
A világ első Vers utcáját avatták Szárszón
Átadták Balatonszárszón a világ első Vers utcáját, ahol tematikus séta során táblákon olvashatjuk, vagy kis pavilonokban üldögélve hallgathatjuk a magyar költészet remekeit. A nyolc állomásos mini zarándokút egyedülálló irodalmi élményt nyújt a magyar tenger partján.

Egészen új tálalásban, a megszokottól eltérő közegben élvezhetjük mostantól a lírát Balatonszárszón. A József Attila Emlékháztól az Óratéren és a piacon végigsétálva, a Zenepavilont és a Csukás Színházat érintve, a Tóparti parkig, 8 megállóhelyen 34 magyar költő 66 versével ismerkedhetünk meg.

Öt helyszínen nagyobb méretű, kovácsoltvas táblákra kihelyezett felületeken olvashatjuk a remekműveket, de ha már meguntuk az ácsorgást, akkor be is kucorodhatunk azokba a fából kialakított, szellős hangboxokba, ahol a kezelőpaneleken 10-10 hangfelvétel közül választva hallgathatjuk meg a különböző verseket. Kautzky Armand, Reviczky Gábor és Karancz Katalin színművészek mellett Lackfi János, Varró Dániel, Bodrogi Gyula vagy éppen a Fabula és az Alma együttes előadásában is hallgathatók a különböző darabok.

 

Három hangpavilonba is beülhetünk verseket hallgatni, csak meg kell nyomni a gombot (Fotó: Krausz Andrea)

 

A válogatás minden helyszínen valamilyen tematikára épül, az 1. állomásnál például olyan izgalmas rajzolatú “képverseket” silabizálhatunk, mint Nagy László: Árvácska sírverse, a 2. állomásnál, ahol a “hangulatok” idéződnek fel, Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség című versét (is) olvashatjuk, vagy a községi piacnál elhelyezett 5. állomás “asztali örömök” tematikájú tábláján Petőfi Sándor: A borozó című alkotását.

Az irodalmi kép azonban vegyes, a klasszikusok mellett ma élő alkotók is helyet kaptak. A “Balaton” témájára épülő 6. állomás tábláján például Vajda János 1888-as, valamint Illyés Gyula 1952-es verse mellett Bánki Benjamin slammer és youtuber 2015-ben született Balatonról szóló költeményét is megtalálhatjuk, amit 16 évesen szerzett.

A Csukás Színház előtti hangpavilonban üldögélve kifejezetten gyermekeknek szóló versek, vagy zenék választhatók. Itt van Csukás István: Süsü dala, vagy Weöres Sándor: A tündér című szerzeménye, ugyanakkor a zamárdi születésű Szakáli Anna Égig érő fa című alkotása is megtalálható.

Szakáli Annát a Vers utca átadó ünnepségén kérdeztük arról, hogy milyen érzés együtt szerepelni a többi költővel.

Katt a videóra!

A Szárszón 1937-ben tragikus körülmények között elhunyt József Attila emlékét híven ápolják, a költőre emlékeztet utca és park, művelődési ház és emlékház. Több évtizedes hagyománnyal rendelkezik az országos hírű költészet napi rendezvény és versmondó verseny, melynek szervezésében a József Attila nevét viselő általános iskola diákjai mindig tevékenyen részt vesznek. Rengeteg egykori nebuló szerzett egy életre szóló fogékonyságot a líra iránt.

Csukás István is második otthonának tekintette Szárszót, a Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, ifjúsági szerzőt szinte mindenki ismerte és szerette a településen, még a nyári színházat is róla nevezték el. 2020-as haláláig szívesen alkotott Balaton-parti nyaralójában.

Az egykori balatonszárszói kisdiák, b. Gyarmati László is itt szerzett életre szóló irodalmi élményeket és indult el az alkotói úton. Az író, költő, újságíró Gyarmati nevéhez fűződik a Vers utca ötlete. A 2020. július 11-i ünnepélyes átadón elmondta, hogy gyerekkora helyszínén szeretett volna valami világraszóló dolgot alkotni. Így jött az ötlet, hogy helyezzenek ki táblákat a vasútállomástól az emlékházig, amely táblákon szép és különleges magyar verseket olvashatnak az érdeklődők, de kapjanak helyet olyanok alkotók is, akik valamilyen módon kötődnek Szárszóhoz vagy a térséghez. Balatonszárszó így a magyar diákok kötelező látogatási helyszíne lehet, a projekt oktatási szempontból is érdekes lehet és akár rendhagyó irodalomóra keretén belül is felhasználhatják a sétautat.

A kétoldalas táblákon különböző témák szerint válogatott versek olvashatók (Fotó: Krausz Andrea)

 

Az ötlettől az átadásig 10 évet kellett várni, a 2016-os “Balatonszárszó kulturális és aktív turisztikai fejlesztése” című pályázaton belül 2020 nyarán megvalósításra került a “Vers utca” elnevezésű interaktív elemekkel gazdagított, Balatonszárszó természeti, kulturális és szellemi értékeihez kapcsolódó projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával jöhetett létre egyfajta különleges vállalkozásként, amely méltán válhat majd a magyar kulturális turizmus egyik színfoltjává.

Balatonszárszó – Vers utca – állomások és témák:

1. József Attila Emlékház: Ars Poetica/Képversek

2. Erzsébet park: Hangulatok

3. Óratér: Extravaganza

4. Szökőkút: Szárszó/Idő

5. Piac: Asztali örömök

6. Zenepavilon: Balaton

7. Csukás Színház: Hetedhét országon is túl…

8. Tóparti park: Legendás versek

Forrás: Facebook/József Attila Emlékház Balatonszárszó

 

A válogatást Matkovics Diána, a balatonszárszói József Attila Emlékház múzeumpedagógusa állította össze.

További fotók a Vers utcáról:

 

Nyitókép, fotó, szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva