likeBalaton.hu | 2020.08.29. 21:07
Az akár 38 fokos hőségben csak néhány zivatar tarkíthatja az utolsó nyári hétvégét
Kedden már kezdődik a iskola, de az utolsó nyári hétvégén még kegyes hozzánk az időjárás, és harminc fok feletti hőmérsékletben strandolhatunk a Balatonon.

A hétfői lehűlésben elég lesz a tankönyveket csomagolni, ezen a hétvégén érdemes kihasználni a kánikulát, és meg egy utolsót a vízparton időzni. A meteorológusok szerint ugyais ez lesz a nyár legforróbb hétvégéje, mi több, vasárnapra mondják a legmelegebb nyári napot, akár 35-38 fok is lehet.

Tudtad, hogy 1893-ban ezen a napon Balatonfüreden mindössze 1 fokot mértek? Biztosan nem voltak boldogok tőle az éppen a Balatonnál nyaralók.

Sokan figyelhették az előrejelzéseket, ugyanis a Balatonon ezen a hétvégén is nagy a forgalom, rengetegen élvezik a víz hűsítő hatását. A likeBalaton természetesen most is szétnézett a strandokon, hogy megmutathassa, van-e értelme akár hétfőn kora reggel kocsiba ülni, és leruccanni egy pár órára a tóhoz.

S, hogy mit találtunk? Nézd meg magad képgalériánkban, és ha eléggé kedvet csináltunk, dobd be a fürdőrucikat egy sporttáskába és indulhat is a család a Balatonra.

Érthető is, hogy sokan kihasználták ezt az ajándékba kapott nyári hétvégét. 32-34 fok volt koradélután 24 fokos Balaton. Ha nem is főszezon hangulat, de erős nyár közepe forgalom volt a nyugati medencében. Gyenesdiáson, Keszthelyen és Vonyarcvashegyen tele voltak a strandok. Balatonmáriafürdőn és Balatonfenyvesen is erős félház volt.

Valószínűleg az iskolakezdés miatt, de úgy tűnik, az idősebbek most többen voltak. Elég sok a német nyugdíjas és pár család is maradt még. Helyiek is sokan strandoltak, végre nincs zsúfoltság a parton. Rengeteg vitorlás is volt kint a vízen. Ráadásul néhány bezárt strandbüfé kivételével minden nyitva van még, ami a főszezonban.

S, hogy mi várható vasárnap?

Az idokep.hu szerint az érkező hidegfront előtt erős, viharos déli széllel forró levegő érkezik a Szahara felől, vasárnap délen a 38 fokot is elérhetjük. Egy nyugat felől érkező markáns hidegfront előterében dél felől forró, afrikai eredetű légtömegek érkeznek, így augusztus, egyben a meteorológiai nyár utolsó hétvégéje perzselő kánikulával telik majd, nagy biztonsággal kijelenthető, hogy vasárnap lesz az idei nyár legmelegebb napja.

Gyenge melegfront és erős UV sugárzás lesz – írja a koponyeg.hu

Melegfrontra érzékenyeknél fejfájás, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. A meleg idő leginkább a keringési rendellenességben szenvedőket viselheti meg, náluk vérnyomás-ingadozás, fáradékonyság alakulhat ki. Erős lesz az UV sugárzás, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. A meleg idő miatt a szervezet folyadékigénye is megnő, ezért a nap folyamán ennek pótlására is érdemes odafigyelni.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva