viharjelzés: Siófoknál 1
13°
22° 10°
DNY
1 km/h
2018.11.21. 07:00 Alkoholos bojlit a pontyoknak!
Megosztom
A télre készülő pontyoknak a hetekben fokozódó mennyiségű tápanyagot kell elraktározniuk – itt jön képbe az általuk szívesen fogyasztott bojli. Lássuk az őszi bojlizás trükkjeit.

Odaúszik, szaglássza, orrával megbökdösi, a kapásjelző megmozdul, az úszó megbillen, ám az óvatos hal inkább odébbáll, odébb úszik… Ismerős?

Nos, főleg a pontyoknál tapasztalható ez a fajta elővigyázatosság, szeretik kétszer is körbejárni, feltérképezni, mit is szippantanak fel szájukkal az iszapból. Főleg a kapitális példányok óvatosak – na igen, nem véletlenül nőttek ekkorára, és húszkilósan is vígan úszkálnak, míg vehemens társaik közül néhányan már régen valamelyik serpenyőben végezték. Jó hír a horgászok számára, ilyenkor ősszel, tél közeledtével az öreg, elővigyázatos pontyok is félreteszik az óvatosságukat. Nem csoda, hogy ilyenkor fogják a legtöbb nagy potykát országszerte, nyugodtan mondhatjuk, a pontyhorgászat legsikeresebb időszaka ez.

Nézzük, hogyan csalhatjuk horogra a nagyobb példányokat bojlival.

Vannak horgászok, akik ekkor már szögre akasztják felszerelésüket, mondván, eszük ágában sincsen fagyoskodni, úgysem lesznek sikeresek, mások, az igazán elvetemültek ellenben felveszik a harcot a hideggel, az orkán erejű széllel. Ők az igazi horgászok! Jó időben, jó helyen, megfelelő etetőanyag és csali (bojli) kiválasztásával fantasztikus élményekkel gazdagodhatunk. Az ősz beköszöntével vizeink hőmérséklete csökken, a víz letisztul, természetes táplálékkészlete megcsappan.

A pontyoknak a téli vermeléshez való felkészülés jegyében fokozódó mennyiségű tápanyagot kell elraktározniuk, ennek következtében intenzívebben táplálkoznak. Hurrá! Bojlit a vízbe, horgot a potyka szájába!

Jó tanács, ősszel mindenképpen fordítsunk több időt a helykeresésre, a pontyok pontos tartózkodási helyének feltérképezésére. A horgászhely kiválasztásánál előnyben kell részesíteni a mélyebb részeket és a vermelőhelyek környékét. Tartós napsütés, felmelegedés képes lehet kicsalogatni a halakat a sekélyebb vizekbe, így ott is próbálkozhatunk. Figyeljük az apró jeleket is, mert sokszor elárulják a bandába verődő halak a tartózkodási helyüket. Egy-egy ritka pontyugrás árulkodó lehet, mivel ott több is tartózkodik. Elég egy ilyen jel, és a szerelék már repülhet is.

Etetés: Az etetésnek ilyenkor is fontos szerepe van, kisebb mennyiségű, de tartalmas etetést készítsünk. Az egyik taktika 10-15 szem bojli és pár szem félbevágott, meg egy kis pellet. Nem érdemes túlzásba vinni.

Csalizás: Fontos, hogy a bojlink ilyenkor tartalmazzon valamilyen alkoholbázisú összetevőt, mivel ezek az összetevők könnyebben terjednek a hidegebb vízben is. Sokféle csalikombinációval lehet kísérletezgetni. A ponty nagyon kíváncsi fajta, egy feltűnő színű csali biztosan felkelti az érdeklődését. A letisztult vízben jobb a látótávolság, így könnyen felkeltheti a pontyok érdeklődését.

Szerelék: A végszereléket érdemes lefinomítani, 6-8-as horognál nem érdemes nagyobbat kötni, az előkezsinór pedig legfeljebb 10-15LB-nál legyen. Ha elakad a szerelékünk, megvédi a halunkat, ugyanis a beszakadt ólomnehezéktől könnyen megszabadulhat.

Irány a folyó-, tópart, repüljön a bojli, akadjon a ponty!

Horgászboltok, horgásztavak a Balaton körül

Mindent a pecázásról

Forrás: csupasport.hu
Nyitókép: unsplash

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva