likeBalaton.hu | 2021.04.16. 08:00
Átöltöztetjük a nyaralót
Egy-egy lakberendezési magazin nézegetésekor arról álmodozunk, milyen jó lenne egy hasonló nyaraló. Ráadásul a vírus miatt most a legkisebb hétvégi ház, nyaraló is óriási érték. 

Nos, a tavasz úgyis a lakásfelújítás szezonja, itt a lehetőség az átalakításra. A házikó teljes felfordítása előtt azonban elő a kockás papírral és a ceruzával, tervezzünk meg előre mindent.

Először is gondoljuk végig, hogy min szeretnénk változtatni, és mit kell csupán frissíteni. (No és azt is, hogy mennyi pénzünk van erre az egészre.) A változtatások első szempontja mindig az legyen, hogy mit várunk el az adott helyiségtől: tágasabb, világosabb, könnyebben tisztántartható legyen…

Csak mert új stílusú fürdőszobát szeretnénk, még elegendő lehet a falat átfesteni, a tükröt érdekes keretbe tenni és a kiegészítőket kicserélni… Egy elegáns keretbe foglalt tükör és néhány növény máris csodákra képes.

Válasszuk ki a lakás fő színeit és mintáit: falak, kárpitok, padlóburkolók… Ma már szinte mindenhol vásárolhatunk hasonló színvilágú, mintázatú tapétát, függönyt, bútorszövetet.
Nincs más hátra, mint a hozzávalók – szerszámok, festék, tapéta, kiegészítők… – beszerzése, és már kezdődhet is a varázslás. A régi barna vagy éppen piros konyhaszekrény is új életre kell egy frissítő átfestéstől. Az összhatást pedig nagyon fedobja pár különleges lámpa, fényes virágtartó kaspó.

Alapszínnek érdemes valami világos, natúr árnyalatot választani, és ehhez jöhetnek a kiegészítő színek. Ha meguntad a látványt, elegendő ez utóbbiakon változtatni, például húzz sötét árnyalatú huzatot a székekre és tadám… máris más hangulat van a lakásban.

Ugyan a hétvégi házak is egyre nagyobbak, de az aprócska nyaralókat is könnyen alkalmassá tehetjük vendégfogadásra is, ha kihasználjuk a kert adta lehetőségeket.

A nagy átalakítás előtt azért gondoljuk át, hogy mikor lenne a legalkalmasabb „szétszedni” a nyaralót. Jó ötlet például az a hét, amikor a gyerekek táborban vannak.

Ha elfogultság nélkül akarjuk látni, hogy miként tehetnénk kényelmesebbé, tágasabbá a hétvégi házat, nézzük azt egy idegen, esetleges vevő szemével.

A mai nyaralóknak másféle igényeknek kell megfelelnie, mint egy generációval, vagy akár csak tíz évvel ezelőtt. A nap nagy részében nincs otthon senki, strandolunk, kirándulunk, de estefelé ide vonulunk vissza, hogy pihenjünk és újra feltöltődjünk energiával. A néhány évente ismétlődő átalakítások során, bár végig sem gondoljuk, nem csak modernizálni akarjuk a házat, hanem megpróbáljuk felidézni a gyerekkorunkat, újrateremteni a régi, kedves emlékeket.

Fotók: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva