Krausz Andrea | 2019.10.22. 14:00
Az egyedüli nőként végzett hajós szállodahajón szeretne dolgozni
A Balatoni Hajózási Zrt. és a Siófoki Szakképzési Centrum első közös képzésének végén tizennégyen vehették át hajózási technikusi bizonyítványukat. Budapest után az országban másodikként indult ilyen iskola a régióban, a Balatonnál ugyanis munkaerőhiánnyal küzd az ágazat.

– Már egészen kicsi koromban arról álmodoztam, hogy hajóvezető legyek – mondta a balatonföldvári Nyárádi Sára Fanni, aki a férfiak mellett egyedüli nőként büszkélkedhet a végzettséggel.
– Ez a vágyam azóta sem változott. A hajózási technikus képzés jó ismeretséget, rengeteg tapasztalatot adott nekem, úgy gondolom, hogy megfelelő és teljes körű oktatásban volt részem. Legjobban a a jégtörőn történő hajózás fogott meg. Mindent egybevetve úgy gondolom, hogy remek képzésben vehettem részt. Ha akadállyal találtam szembe magam, segítségért mindig fordulhattam oktatóimhoz és társaimhoz egyaránt. Úgy érzem, hogy egy igazán jó csapatba kerültem. Örülök, hogy belevágtam – foglalta össze a fiatal hölgy.

Nyárádi Sára Fannni nem bánta meg, hogy belevágott a technikusi képzésbe (Fotó: Bahart)

2019 februárjában indult be az érettségire épülő oktatás, a résztvevők ismereteket sajátítottak el a hajó gépházában és a fedélzetén zajló munkákkal, a vízi közlekedés szabályaival, valamint a vízi utakhoz kapcsolódó kikötői létesítményekkel kapcsolatban. A tantervben szerepeltek még a vízi útvonalak kotrásával kapcsolatos tudnivalók, a hajó állagmegóvási, karbantartási és javítási feladatai is. A szakmai tárgyak mellett alapszintű német nyelvismeretet, vízből mentést és elsősegélynyújtást is tanultak a diákok.
Az elméleti oktatás a Siófoki Szakképzési Centrum egyik tagintézményében, a gyakorlati képzés pedig a Balatoni Hajózási Zrt. hajóin és hajójavító bázisán zajlott, az oktatást az évtizedes hajózási gyakorlattal rendelkező BAHART hajóparancsnokok és géptisztek végezték.

A Bahart hajóin zajlott a gyakorlati képzés (Fotó: sonline.hu)

A bizonyítványosztáson Kollár József, a BAHART vezérigazgatója kiemelte, hogy a továbbiakban is jelentős hangsúlyt fektetnek a hajós munkavállalók toborzására, sőt arra is, hogy minél többen megismerjék ezt a szakmát.

Ennek érdekében egy hajós toborzófilmet készítettek, amit a helyszínen be is mutattak:

A hajós technikusi képzést az iskolarendszerű utánpótlásképzés szűkössége, valamint a jövőben várható BAHART-hajóflotta bővítésével jelentkező munkaerőigény hívta életre. Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy a centrum célja között szerepel egy hajós technikus szakgimnáziumi osztály indítása, valamint az egységes balatoni szakképzés megteremtése.

Összeállította: Krausz Andrea

Nyitókép: Bahart

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva