Szalai Mariann | 2019.10.18. 08:00
Balaton Camino – 10 nap alatt a tó körül
Október 5-14-ig, tíz szakaszban lehetett megtenni a több, mint 200 kilométeres utat.

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Balaton Caminót. A tíz nap alatt a kemény mag igazi közösséggé kovácsolódott, rengeteg új élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak. Az ötletgazdával, Rákász-Losonczy Judittal a célba érés után tudtam beszélgetni.

– Ez volt a harmadik Camino. Elégedett vagy a részvétellel?
Nagyon is, fantasztikusan izgalmas volt ez a tíz nap! Hihetetlenül sokan voltak, több, mint ötvenen mind a tíz napot teljesítették. A napi csatlakozók száma általában 100-150 között mozgott, és volt olyan nap, amikor körülbelül 200-an voltak.

Fotó: Orbán Péter

– Melyik nap volt ennyire népszerű?
Az indulás napja és a keszthelyi, pedig az utóbbin szakadt az eső.

– Mi lehetett az oka, hogy pont ez a két szakasz volt ilyen látogatott?
Ezen mi is gondolkoztunk, és két következtetésre jutottunk. Egyrészt a nagyváros közelsége teszi valószínűleg, hogy könnyű hazajutni a túra végén, másrészt pedig a dátumtól is függött talán, hogy az emberek meg akarták hosszabbítani a hétvégét.

– Az előző években hogy alakult a résztvevők létszáma?
2017-ben, amikor elkezdtük, hárman indultunk neki, aztán a családtagok, barátok csatlakoztak hozzánk. Tavaly volt egy tizenvalahány fős kemény mag, aki végigment, összesen 50-60-an teljesítették az egészet. Évről-évre nő hát a létszám, reméljük, jövőre még többen lesznek.

Fotó: Chripko Lili

– Útközben volt-e bármi szervezett étkeztetés, ellátás, bármi, ami segíthette a túrázókat, vagy egyszerűen mindenki ott és azt evett, amit csak akart?
Minden napra szerveztünk egy-két gasztrokikötőt, ahol általában Camino-menüvel vártak minket. Tényleg fantasztikusak voltak, minden elismerésem. Hármat mindenképpen szeretnék kiemelni közülük. Az első a Kistücsök, ami azért volt nagy szám, mert sokan közülünk maguktól nem is mertek volna beülni, pedig fantasztikusan jó hely, kedvesek az emberek és remek az étel. Aztán ott volt a Csóka Fészek, ahol szakadó esőben is megtöltöttük az egész éttermet, és a Szálka, ahol finom harcsapaprikással vártak minket.

– Mi volt a legjobb tapasztalat idén?
Nem is tudom már, hol, talán Fenyvesen vagy Szárszón, az a lényeg, hogy eddig végig a bicikliúton mentünk, de valaki mondta, hogy van egy út, amely közelebb megy a parthoz. Megnéztük, és tényleg. Csodaszép idő volt és a part megtelt a fűben hempergőző, színes ruhás emberekkel, fantasztikus hangulata volt.

Fotó: Chripko Lili

– Mi volt a legnagyobb tanulság, vagy ha úgy tetszik, rossz tapasztalat?
Az a tény, hogy a Balaton nyaralóövezet, maga után vonja például, amire eddig nem gondoltunk, hogy úgy is adnak ki szállásokat, hogy nincs bennük fűtés. Napi 20-25 kilométer legyaloglása után, fáradtan, átfázva megérkezni egy szobába, ahol 10 fok van, nem vidám. Erre gondolni kell a következő szervezésekor. Viszont ennek is volt jó aspektusa, mert a Caminósoknak volt egy zárt Facebook-csoportjuk, és ott minden ilyen problémát tíz percen belül meg tudtunk oldani. Volt, aki csomagot szállított, volt, aki sebtapaszt keresett és kapott, és volt, aki befogadott valakit éjszakára, ha nem volt megfelelő a szállás. Igazi egymást segítő, baráti közösség alakult ki.

Fotó: Orbán Péter

– Mik a terveitek a jövőre nézve?
Balaton Camino mindenképpen lesz, az idei tapasztalatokat leszűrve és felhasználva, természetesen. Vannak más ötleteim is, de azok még alakulóban vannak, semmi konkrétumot nem szeretnék elárulni.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva