likeBalaton.hu | 2020.12.16. 07:21
Balatoni tetoválások - egy szuper nyaralás örök emléke?
A közösségi oldalakon rengeteg Balatonos tetoválás fotójával találkozhatunk. Sokan próbálják így megőrizni például egy szép nyár, egy izgalmas szerelem emlékét. A jelenségről Czégényi Margit pszichológust és Boda Györgyöt, a Rongybaba Tattoo Studio tetoválóművészét kérdeztük.

– Mennyire jellemző, hogy Balatonos tetkót szeretne valaki? Milyen mintákat rendelnek mostanában?
– Vannak, akik a hazát, Magyarországot mindenképpen szeretnék magukon megjeleníteni. Jellemzőbb, hogy a címert, vagy Magyarország térképét kérik. Balaton tematikájú tetoválást inkább vitorlázók kérnek, vagy olyan, aki a Balatonnál született, és erős a kötődése a tóhoz.

 

– Szép színes festmények, vonalrajzok, monokróm… Milyet Balatont varrassak, ha meg akarok felelni a mai trendnek?
– Konkrét mintát ritkán rendelnek, általában egy személyes, ismerkedő beszélgetés előzi meg a tetoválást, amikor persze a vendég elképzelését is átbeszélik. Természetesen az is szóba kerül, hogy hova szeretné a tetoválást, ráadásul első tetováláskor igyekszünk arról is meggyőzni a vendéget, hogy ne nagyon feltűnő helyre varrasson.

Ha a friss vitorlázó kiskamasz szeretne magára egy hajót a naplementében , mire számítson? Hány éves kortól lehet egyáltalán?
– Tizenhat éves kor alatt nem tetoválunk egyáltalán. 16 és 18 éves kor között írásbeli szülői engedély kell hozzá. Ez azt jeleni, hogy itt, előttünk kell a szülőnek aláírnia a beleegyező nyilatkozatot.

 

A XIX. században igen nagy divatja volt az arisztokrácia körében a tetoválásnak. Például gróf Széchenyi István a szerelme nevét és egy szívet varratta a bal karjára, míg Sissi királyné a bal lapockája fölött viselt egy horgonyt, kötéllel.

 

Akinek nincs tetoválása, annak komoly talány, hogy mások vajon miért vállalják a varrással járó kellemetlenséget, fájdalmat is csupán azért, hogy egy kép megjelenjen a bőrükön. Czégényi Margit pszichológus szerint sokféle oka lehet a döntésnek.

– Tapasztalataim szerint leginkább akkor tetováltatnak az emberek magukra hasonló képeket, szimbólumokat, ha érzelmileg erősen érintettek a témában, nagyon jó élményük kötődik hozzá. Időnként megesik, hogy figyelmeztetik vagy emlékeztetik ezzel magukat valamire, ami ha nem is föltétlenül kellemes, de tanulságos esemény volt. Kis számban impulzus-tetoválás is előfordulhat, például, hirtelen ötlettől vezérelve, vagy fogadásból is tetováltathatnak Balatonos ábrákat. Ez esetben könnyen megtörténhet, hogy később, egy higgadtabb állapotban megbánják.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva