Horváth Virág | 2020.08.22. 15:17
Gongszóval indult a 16. Országos Lecsófesztivál
Különleges, könnyed gasztronómiai utazásra invitál a 16. Országos Lecsófesztivál Balatonkenesén, a Széchenyi parkban.

Szombaton 2 órakor gongszóval indult a lecsófesztivál és főzőverseny Balatonkenesén a Balaton partján. Többen még a versenyzők közül is inkább a Balatonban mártóztak meg, mielőtt fakanalat ragadtak volna.

Az ország különböző pontjairól érkeztek versenyzők, legtöbbjük már évek óta visszatérő vendég ezen a különleges rendezvényen. Nem akármi készül itt, hanem az ország legfinomabb lecsója.

Idén pedig szintén szakértő zsűri fogja tesztelni az ízeket: Parragh Márta képviseli a nőket a zsűriben, aki az idei évben Balatonkenese díszpolgára lett, Deszk József, szakács, illetve Ráday Mihály, televíziós személyiség.

A rendezvényen minden évben vannak, akik a hagyományos ízekre esküdnek. Baglyos Andrea, a Cinkosok csapat kapitánya már hetedik éve indul a versenyben, szeret visszajárni a településre Székesfehérvárról, idén pedig barátnőjét is elhozta. A csapat legtöbb tagja az egészségügyben dolgozik egyébként, ápolóként, szülészeti osztályon vagy az országos mentőszolgálatnál. Hagyományos lecsót készítenek, és egyértelműen győzni jöttek.

A cinkosok csapat a győzelemre hajt Fotó: Horváth Virág

 

A különleges ízek sem hiányozhatnak. A Grabó csapatának névadó csapatvezetője, Grabovszky Norbert a bolgár kertészet lecsóját készíti el. A XIX. században ők hozták ugyanis a melegágyi kertészetet Magyarországra, és ők készítették az első lecsót itthon. Ők viszont úgy csinálták, hogy nyárson megsütötték a zöldségeket, a csapat főszakácsa ezt a formát szeretné a mai idők ízléséhez igazítani. Megsüti a paradicsomot és paprikát szénen, kvázi mintha grillezné, készít hozzá egy paradicsomos hagymás paprikás alapot bográcsban, és rusztikusan fogja tálalni.

A Grabó csapat kapitánya különleges lecsót készít Fotó: Horváth Virág

A többi csapat is lelkesen dolgozik az ország legfinomabb lecsóján, két órától egészen hat óráig fognak főzni, amikor kihirdetik az eredményt, majd éjfélig még tart a móka, hiszen este hétkor már színpadi produkciókkal és koncertekkel lazíthatnak majd a szorgos kezek. Balatonkenese barátságos közössége bárkit szívesen lát természetesen, nap közben is lehet csatlakozni a főzéshez, vagy csak a jókedélyű beszélgetéshez, vagy akár az esti tánchoz is.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva