viharjelzés: Siófoknál 0
-3°
-3°
DK
3 km/h
Krausz Andrea | 2019.07.17. 07:00
Beatmisével ünneplik Siófok legszebb panorámájú kápolnáját
Egészen egyedülálló a Balaton partján fekvő Szent István király-kápolna Siófok-Sóstón. Most a legendás hírű magyar beatmisével ünneplik felújítását.

Az útról szinte nem is lehet észrevenni a magas kőfallal határolt kápolnát, a kapun belépve viszont a magyar tenger látványa tárul a szemünk elé. A Szent István király-kápolnát, amely a Balatonszabadi Egyházközséghez tartozik, 1938-ban építették. A hívő nyaralótulajdonosoknak létesült épületben jelenleg tavasztól őszig folyamatosan miséznek, az utóbbi időben pedig esküvőket, keresztelőket, ifjúsági találkozókat rendeznek.

Szent István király-kápolna Siófok-Szabadisóstón (Fotó: Krausz Andrea)

A kápolna 1968-ban teljes külső-belső felújításon esett át, majd a 2000-es évek elejétől újabb csinosítgatások következtek. A hívők féltetőt és napellenzőt kapta a fejük fölé, viszont kevésnek bizonyult az ülőhely, a lábuk alatti talaj is rossz állapotban volt.

A Szabadifürdő és Sóstóért Alapítvány kezdeményezésére 4,5 millió forintból 140 m² térkövet helyeztek le és 43 db új padot készíttettek a kápolnai féltető alá. A kivitelezési munkához az alapítvány és a plébánia 1-1 millió forintot biztosított, Siófok Város Önkormányzata pedig vállalta a költségek fennmaradó összegét. Az alapítvány vezetői július 21-én, vasárnap beatmisével egybekötött piknikre és a felújított kápolna ünnepélyes átadójára várnak minden érdeklődőt.

A kápolna faragott kapuja (Fotó: Krausz Andrea)

A világ első beatmiséjének szerzője, Szilas Imre is közreműködik a vasárnapi eseményen. A zuglói születésű Szilas Imre 1967-ben, 16 évesen szerezte Húsvéti beatmiséjét, mellyel Magyarországon műfajt teremtett. A bemutató akkor Abonyban volt, később Pécelen, majd egy év múlva, húsvétvasárnap a budavári Mátyás-templomban is megszólalt a beatmise.

Később valóságos mozgalommá vált a gitáros Isten-dicséret, de az állam nem nézte jó szemmel az újdonságot. Szilas Imre a 70-es években az USA-ban telepedett le. Orgonaművészi és zeneszerzői diplomát valamint doktorátust szerzett szakrális zenéből, kiválóan ismeri az egyházi liturgiát, hitvallása, hogy a zene fölemel Istenhez.

Szilas Imre és zenésztársai a Mátyás templomban 1968-ban a beatmisén (Fotó: facebook/ Szilas Imre)

– 1970 után 2019 áprilisában játszottam újra a beatmisét a budapesti Rózsák terei Szent Erzsébet-templomban, elég sok idő eltelt azóta – mondta a likeBalatonnak Szilas Imre.

– Siófokról egyébként nagyon jó emlékeim vannak. A 60-as évek végén sokat játszottam egy zenekarral a Matróz étteremben. Volt énekesünk, gitárosunk, szaxofonosunk, dobosunk és én orgonáltam. Ezért is fogadtam örömmel Bardóczi Gyula dobosunk (a Gemini, a Kati és a Kerek Perec, a Neoton Família, és az Old Boys dobosa) ötletét, hogy Siófokon is adjuk elő a beatmisét – árulta el Szilas Imre, aki szerint műve az első olyan kísérlet volt a világon, amely megpróbálta ötvözni az egyházi énekeket a rock ‘n’ roll műfajával.

Régi emlék Siófokról: még a Matrózban is zenéltek. A billentyűknél Szilas Imre (Fotó: facebook/ Szilas Imre)

– 1967-ben 16 éves voltam és akkor még a rock is újdonságnak számított. Imádtuk a zenét és magától értetődő volt számunkra, hogy bevisszük a templomba is, így dícsérjük az Istent. Úgy érzem, hogy a művem kiállta az idő próbáját, hiszen a zenei anyag fennmaradt, sokan lemásolták a kottát és az emberek a mai napig énekelik az egyes tételeket – emelte ki a zeneszerző, aki azt is elárulta, hogy a kalifoniai Pasadenában két templom zenei vezetője, kórusokat vezet és a hét minden napján orgonál.

Szilas Imre a 70-es évektől Kaliforniában él. (Fotó: Facebook/Szilas Imre)

A Szabadifürdő és Sóstóért Alapítvány által szervezett vasárnapi misére és piknikre mindenkit várnak pogácsával és ásványvízzel.
– Sok érdeklődőre számítunk, ezért a biztonság kedvéért mindenki hozzon magával ülőalkalmatosságot, esetleg plédet – mondta a likeBalatonnak Györke Pálné, az alapítvány elnöke. – Ilyen élményben, ilyen szép környezetben nem sokszor lehet részünk, ezért mindenkit biztatok, hogy jöjjön el a beatmisére, melyen egy kis kórus is szerepel majd – tette hozzá a civil szervezet vezetője.

A programról itt lehet olvasni.

Tudtad? Balatonszabadi vagy Siófok?

Balatonszabadi-Fürdőtelep kiépítése a Zsófia szanatórium nagy gyermeknyaraltató telepének 1925-ös felépülésével kezdődött. Ezen a részen aztán az 50-es években kezdtek ingatlanokat parcellázni, majd a településrészt 1966-ban választották le Balatonszabaditól és csatolták Siófokhoz, így Balatonszabadi községnek azóta nincs saját Balaton-partja, viszont a kápolna természetesen a Balatonszabadi Egyházközségé maradt.

Kép és szöveg: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva